V pražské Redutě se po dvouleté přestávce opět koná jazzový festival

Jazz

Jazz

(VIDEO) Po dvouleté přestávce začne dnes večer ve známém pražském jazzovém klubu Reduta Mezinárodní jazzový festival Praha, který bude mít nově jen klubovou podobu. Po 15 večerů nabídne unikátní jazzové projekty, na nichž zazní kombinace jazzu s klasikou, gospelem i soulem. Rozmanitou dramaturgii podtrhnou i vystupující interpreti, představí se jak mladé vycházející talenty, tak i zkušení jazzoví matadoři. 33. ročník jednoho z nejstarších jazzových festivalů v Evropě potrvá do 27. října.

„Po dvouleté pauze jsme se ho rozhodli uspořádat formou klubového festivalu, to znamená, že nebudou hvězdy na velkých pódiích. Chceme, aby měli posluchači bezprostřední kontakt s interprety, aby mohli nasát 'surový' jazz,“ řekl ředitel festivalu Zbyněk Perla. Pořadatelé podle něj chtějí ukázat široké spektrum jazzu, v němž se najde každý posluchač bez ohledu na věk.

Na dlouholetou tradici festivalu bylo podle současného šéfa velmi těžké navázat. Poslední ročník přehlídky se konal v roce 2008, tradici přerušila těžká nemoc a následné úmrtí někdejšího programového ředitele Iva Letova. Zatím je téměř vyprodaný atraktivní koncert čtyřicetičlenného bandu East West European Jazz Orchestra, který zahraje 15. října.

East West European Jazz Orchestra

K největším hvězdám přehlídky patří i srbské Trio Balkan Strings vedené kytarovým mágem Zoranem Starcevicem, jež vystoupí 20. října. K zajímavostem festivalu bude 23. října patřit i koncert gospelového zpěváka afroamerického původu Briana Fentresse, jehož do rytmu gospelu, jazzu i soulu doprovodí mladá generace českých jazzmanů.

Balkan Strings

Chybět nebude ani mezinárodně uznávaný skladatel a pianista Emil Viklický, který 22. října uvede se svým triem anglického saxofonistu Juliana Nicholase. „Vymyslel jsem pro Nicholase slogan: David Beckham anglického jazzu. Ne, že by hrál fotbal, ale on tak vypadá,“ poznamenal s úsměvem Viklický o svém starém kamarádovi, s nímž se prý seznámil ve Walesu. V předvečer svým 60. narozenin vystoupí 16. října i skladatel a pianista Milan Svoboda a představí průřez svou tvorbou. O tři dny později Redutu ovládne legenda českého jazzu, jednasedmdesátiletý skladatel a pianista Karel Růžička se svým kvartetem.

Festival odstartuje dnes ve 20:00 koncertem mladého zpěváka Jana Smigmatora a jeho bandu. Ostatní koncerty začínají vždy od 21:30 hodin. Festivalovou ozvěnou bude 2. listopadu zajímavý jazzový projekt Brink Man Ship prezentující elektronickou stránku jazzu.