V Rudolfinu se představuje hravý fotograf LaChapelle

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: galerie rudolfinum

Americký fotograf David LaChapelle je známý zejména svými fotografiemi celebrit, které se dlouho objevovaly v reklamách a módních časopisech. Galerie Rudolfinum představuje i druhou stranu tvorby amerického autora a zejména jeho začátky.

Tvorba LaChapella je velmi rozmanitá a nedá se jednoduše zaškatulkovat, přesto existují jednotící prvky, jež se v jeho díle neustále opakují: náboženské motivy, výrazné barvy, fascinace dějinami umění a pokoušení diváka. Fotograf si s divákem hraje, do svých fotografií ukrývá narážky, odkazy či detaily a zkouší, jaký dojem si divák z výstavy odnese. Tato hra se nejvíce projevuje v LaChapellově nejnovějším souboru Země se usmívá květy, který dokončil letos. Autor se inspiruje květinovými zátišími ze 17. století, ale vkládá do nich další informace, které vyžadují divákovu pozornost. V zátiších jsou ukryté například kousky panenek, mobilní telefony nebo drobný papírek s telefonním číslem, tyto detaily na první pohled nejsou zřejmé.

Dalším příkladem autorovy hry je fotografie piety s Courtney Love v hlavní roli. Na snímku si pod Courney hraje dítko s kostkami, z nichž vytvořilo nápis Heaven to Hell. Výstavní zvětšenina je doplněná autorovým podpisem na horní straně kostek (běžná verze fotografie autorovo jméno na kostkách neobsahuje). Výstava Tak pravil LaChapelle doplňuje fotografie dvěma instalacemi a také skicami a kolážemi. Instalacemi se autor snaží vypořádat s dvojrozměrností fotografie a kromě vyzdvižení určitého tématu dát pracím i prostorový rozměr. Rudolfinum se pokouší amerického fotografa představit velmi detailně a ukázat divákovi LaChapellův vývoj. A je třeba ocenit, že se to kurátorovi Ottu M. Urbanovi povedlo. Záleží na tom, zda divák přistoupí na LaChapellovu uměleckou hru.

Tak pravil LaChapelle

Galerie Rudolfinum

Výstava trvá do 26. února 2012
Hodnocení: 80 %