Václav Špála debutuje ve stejnojmenné galerii

Z výstavy PODLE

Z výstavy PODLE Zdroj: Galerie Vaclava Spaly

PODLE. Tak se jmenuje výstava skupiny Reality v čele s Jiřím Davidem, která si zvolila za svůj cíl rozklad děl vynikajícího českého modernisty Václava Špály. Jak autoři sami podotýkají, Václav Špála nikdy ve Špálovce na Národní třídě, i když nese jeho jméno, nevystavoval. Tak proč ne teď?

Výstava má emoční náboj se špetkou terpentýnového nádechu a nechybí jí ani historické zasazení do reality tehdejší špálovské doby. To je její hlavní přednost, jelikož tím galerie poukazuje na to, že i menší a nenápadné výstavní prostory mohou být a jsou kreativní.

Repliky malované průmyslovými barvami na sololit vznikaly s určitým záměrem, a to na jedné straně spojit současnost s minulostí a na druhé duplikovat za každou cenu, i kdyby museli členové skupiny Reality přivolat na pomoc právnické kapacity.

Z výstavy PODLEZ výstavy PODLE | Galerie Vaclava Spaly

S vůní terpentýnu

Koncept výstavy je autenticky zasazen do galerijního prostoru, jenž je k tomu speciálně dobově upraven. K tomuto nezvyklému reálnému výjevu posloužily i úpravy rámů jednotlivých obrazů. Barvy jsou prozářené čerstvým pojidlem a terpentýn je cítit ve všech místnostech. Padělatelé, chtivě vyhlížející výdělek, by s tímto konceptem určitě neuspěli, ale tito umělci úspěchu určitě neujdou.

Procházka maloburžoazním bytem vyzdvihne z pláten autorovu náladu, se kterou tyto veselé náměty zachycoval. Jeho zátiší, akty či tiché krajinomalby atmosféricky přesahují svoje rámy a virově napadají celou plochu galerijního prostoru.

Z výstavy PODLEZ výstavy PODLE | Galerie Vaclava Spaly

Někdo by se pozastavil jen nad jedním nepatrným minusem. A to, že díla jakoby postrádají svoji originalitu, přepych či v nejlepším případě exkluzivitu. Není tomu tak. Pokud se na tyto „přemalované“ obrazy podíváte z jiného úhlu, zjistíte, že jsou dokonalé, a je jedno, že autorskou signaturu na obrazech nenačrtla Špálova ruka, ale pouze nějaká skupina Reality, která má ještě svůj vrchol před sebou.

Reality: PODLE Galerie Václava Špály Výstava trvá do 1. března Hodnocení: 80 %

O autorovi| Gabriela Velcová, Praha Autorka je spolupracovnicí redakce