Záplava zmařených snů maloměšťáka

John Cheever

John Cheever Zdroj: profimedia

Americký spisovatel John Cheever bývá kritikou označován za Čechova předměstí. V tomto přívlastku můžeme hledat hlavní specifika jeho tvorby. Přestože za život napsal pět románů, renomé mu zajistila drobná próza, především povídky. Za souborné vydání svých povídek byl roku 1979 oceněn Pulitzerovou cenou.

Po boku svých současníků Johna Updika či J. D. Salingera se stal kronikářem novodobého amerického měšťanstva a význačným zapisovatelem tragédií každodennosti.

Léta šedesátá a sedmdesátá, do kterých spadá nejplodnější autorovo období, přinášejí tvrdé procitnutí z amerického snu. Nižší střední vrstvy si uvědomují, že jeho výhody nejsou pro všechny, a konfrontují se s tíživou bezútěšností běžných životů. Kniha Město zmařených snů, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta, je souborem osmnácti povídek, v nichž se setkáváme právě s výše popsanými hrdiny.

Převážná část příběhů se točí kolem středostavovských rodin, jež touží po společenském uznání a finančním zisku. Sama touha zároveň ničí jejich zdánlivou domácí pohodu a děj se nevyhnutelně blíží ke katastrofě, po níž přichází smíření. Jedním z Cheeverových východisek je truchlení po starém světě, v němž společenské vztahy stály na mnohem větší bezprostřednosti a nebyly pokřivovány novými způsoby bydlení, pracovní migrací či hájením ekonomických zájmů. Ačkoli taková charakteristika může upomínat na levicové, sociálněkritické autory, má blíž k odevzdané obhajobě nesnází mizející střední třídy.

Přestože Cheever často zcela přesně nachází příčiny odevzdanosti či nespokojenosti svých postav, prostřednictvím soucitu či ironie pomáhá čtenářům nést jejich nelehké úděly. Spisovateli však nemůžeme upřít bystrý pozorovatelský talent, schopnost zkonstruovat účinnou zkratku a strohý styl s humoristickým odstupem. Tyto autorské dispozice pozvedají dílo Johna Cheevera vysoko nad běžný standard literární produkce.

John Cheever: Město zmařených snů

Nakladatelství: Mladá fronta, 2011
Překlad: Eva Kondrysová
Hodnocení: 70 %

Autor je spolupracovníkem redakce