Zemřel britský herec českého původu Herbert Lom

Herec Herbert Lom

Herec Herbert Lom Zdroj: Profimedia.cz

Herec Herbert Lom
Herbert Lom proslul především jako neurotický komisař Dreyfus z Růžového Pantera
Herbert Lom (Dreyfus) a Peter Sellers coby šéfinspektor Clouseau
Známá "padoušská" role Herberta Loma – Cornel Brinkley v Pokladu na Stříbrném jezeře
4
Fotogalerie
Ve věku 95 let zemřel dnes v Londýně britský filmový herec českého původu Herbert Lom, který se proslavil především jako komisař Dreyfus ze série filmů o Růžovém panterovi a v Česku je dobře znám i díky roli hlavního "padoucha" Cornela Brinkleyho ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře.

Lom začínal ve 30. letech epizodními rolemi v českých filmech a v roce 1939 utekl jako dítě židovských rodičů před nacisty do Británie. Zde se postupně prosadil jako herec nejen v divadle, ale objevil se také ve stovce filmů, mezi jiným ve snímcích Spartakus (1960) a Cid (1961) a v komedii Pět lupičů a stará dáma (1955), ve které hrál s Alekem Guinnessem a Peterem Sellersem.

Dvakrát hrál Napoleona, z toho jednou v roce 1956 ve filmové adaptaci Vojny a míru s Audrey Hepburnovou a Henry Fondou. Největšího věhlasu však dosáhl ve snímcích o Růžovém panterovi v úloze nešťastného komisaře Dreyfuse, kterého přivádí k šílenství nešikovný inspektor Clouseau v podání opět Petera Sellerse. „Ta role byl dar z nebes. Ale bylo to dvousečné, protože mě lidé začali ztotožňovat s Dreyfusem,“ řekl o roli Lom.

Únik z role gangsterů – východoevropských i jiných

Jeho syn Alec listu Daily Mirror řekl, že „jako každý herec nechtěl být uvězněn v nějaké škatulce“. „Poté, co hrál v mnoha filmech východoevropské gangstery, tak ho potěšilo, že ho režisér Růžového pantera Blake Edwards obsadil do komediální role proti Peteru Sellersovi. Tento posun si opravdu užíval,“ řekl Alec Lom.

„Měl spoustu historek o tom, co s Peterem Sellersem na place vyváděli. Pracovat s Peterem byla noční můra, protože byl velký šprýmař a s otcem tak zničili desítky a desítky záběrů,“ dodal.

V ČR byl Lom dobře známý i jako hlavní „padouch“ ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Z pozdějších filmů je známá úloha v Mrtvé zóně, kterou v roce 1983 natočil režisér David Cronenberg podle románu Stephena Kinga a v níž Lom hrál po boku Christophera Walkena.

Lom se rád vracel do vlasti

Herbert Lom na svou vlast nedal dopustit a do Česka jezdil několikrát do roka. V roce 2006 se zúčastnil ceremoniálu filmových cen Český lev a předal cenu tvůrcům filmu Štěstí. „Poprosili jsme ho, aby předával cenu, ani na chvíli nezaváhal, udělal to velmi ochotně, byl velice vřelý,“ řekl Petr Vachler, ředitel České filmové a televizní akademie, který cenu organizuje. Jediné, co prý Vachlera mrzí, je skutečnost, že Herbert Lom již nedostal příležitost hrát v českém filmu. „Ale to je ale obecně problém všech, kteří odešli. Byl to velice milý, inteligentní člověk, který mě zaujal nejen tím, jak hrál, ale také tím, jak moc miloval svoji zemi,“ doplnil.

Lom se narodil jako Herbert Charles Angelo Kuchacevich ze Schluderpacheru v roce 1917 v Praze, kde vystudoval filozofii. Po příchodu do Británie studoval na londýnské Královské akademii dramatických umění a v roce 1940 poprvé hrál v anglicky mluveném filmu. Napsal také dva romány Enter A Spy a Dr. Guillotin : Bádání excentrického vědce, který předběhl svou dobu.