Zemřel režisér a herec Stanislav Remunda

Stanislav Remunda s Ivou Janžurovou na loňském snímku

Stanislav Remunda s Ivou Janžurovou na loňském snímku Zdroj: Profimedia.cz

Po dlouhé nemoci zemřel v pondělí ve věku 84 let herec a divadelní režisér Stanislav Remunda, životní partner herečky Ivy Janžurové. Úmrtí potvrdila jeho dcera Theodora Remundová.

„Otec měl celoživotní přání, nesnášel pohřby a chtěl, aby se jeho úmrtí obešlo bez obřadu,“ dodala Remundová. Rozloučení se zesnulým se tak podle ní bude konat v úzkém rodinném kruhu.

Remunda se narodil v roce 1927 v Praze. Pracoval nejprve v Divadle S.K. Neumanna, dnešním Divadle Pod Palmovkou. Později získal herecké angažmá v Divadle na Vinohradech, kde působil od 50. do 90. let jako herec a od roku 1966 i jako režisér.

Ve filmu se poprvé objevil v 50. letech minulého století. Spolupracoval s režiséry jako Vojtěch Jasný, Karel Kachyňa nebo Juraj Herz. Objevil se například ve filmech Což takhle dát si špenát nebo Král Šumavy.

V 90. letech založil soukromé divadlo, kde režíroval „rodinné“ inscenace v hlavní roli s životní partnerkou Ivou Janžurovou, s níž má dvě dcery – Sabinu a Theodoru. Také ony se prosadily jako herečky a režisérky. Remundovou první manželkou byla herečka Blanka Vikusová.