Zneužívání moci by nemělo nikoho překvapovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Katerina Velcova

Kde je hranice rozdělující dobro a zlo? A do jaké míry je člověk ovlivnitelný zlem? Nejen tyto otázky si pokládá Centrum současného umění DOX spolu s mnoha českými a světovými umělci na výstavě Luciferův efekt. Bravurní expozice svými osobitými komentáři a různými výtvarnými médii upozorňuje na téma zneužívání moci. Sousto je to veliké, ale tvůrcům i kurátorům se podařilo je zvládnout. A vskutku je nač se dívat.

Výstava je rozdělena do dvou podlaží, která se navzájem doplňují a zvuky z videí skvěle vystihují jednu z podstat problematiky zla a korupce. Chaos je v současném světě běžný a ruch taktéž, čím více hlasů kolem vás mluví, tím více jste ovlivnitelní. Hned zkraje výstavy je umístěn černobílý kreslený dokument, který pojednává o dějinách zla. Zajímavá interpretace Foucaultova a Ecova díla. Film upozorňuje na to, že přílišná posedlost zlem nás může přivést až k účasti na něm. Protikladem ke světovým komentářům je sonda do československé historie a znatelné oťukávání ožehavých problémů dneška.

V uvozovkách úsměvné je textové dílo Američanky Jenny Holzerové s názvem Tunelování je dobré pro dopravu. Extravagantní skupina Pode Bal se zase zaměřuje na problém s odpadky. Odpad v neuvěřitelných kvantitách je totiž výsledkem produkce blahobytu. V mezonetu je připravena expozice německých sousedů Umění nenechat si takto vládnout. Dokumentuje urbanistickou kauzu města Stuttgart. Je mimořádně překvapivé, jak se tato kauza shoduje s pražským projektem výstavby tunelu Blanka.

Před východem z výstavního prostoru je umístěna schránka s červenými hlasovacími lístky. Otázka zní: Pokud byste se dozvěděli, že prezident v minulosti či v současnosti spolupracuje s tajnými službami, podpořili byste ho i nadále? Odhoďte strach a běžte podpořit prezidenta, jemuž se výstava taktéž věnuje, a to v krátkém a velmi názorném záběru, jak lehce se dá přijít k peru.

Luciferův efekt: Střetnutí se zlem

Centrum současného umění DOX

Výstava trvá do 2. ledna 2012
Hodnocení: 90 %

Autorka je spolupracovnicí redakce