Kvalita vody klesá. Bolevák a Hracholusky se kazí

Kvalita vody už není to, co byla na začátku prázdnin. Vyšší teploty mohou za to, že se v posledních dnech začala kazit voda na nejvíce navštěvovaných místech regionu.

Podle hygieniků má v současné době problémy Velký bolevecký rybník. Tam sice nevyhlásili zákaz koupání jako například na přehradě v Českém údolí, ovšem vodu už nepovažují za příliš vhodnou k letním radovánkám. Zmíněné České údolí hygienici nedoporučují ke koupání ani náhodou. Voda tam obsahuje příliš mnoho nebezpečných sinic. Zhoršenou vodu v současné době má i hracholuská přehrada.

U hráze ještě kvalita vody neklesla natolik, aby to vedlo k zákazu koupání, ovšem na Radosti voda směřuje v hygienické terminologii ke stavu voda nevhodná ke koupání. Přesto stále mezi lidmi převládá názor, že koupání ve volné přírodě je mnohem lepší než doma v bazénu. Proto také pomalu už odeznívá boom vodních nádrží stojících na zahradách domů.

„Bazén jsem si v minulosti pořídil. Samozřejmě, že se tam během léta několikrát vykoupu, ale už zase dávám přednost koupání v přírodě. Na Bolevák už nechodím, ale rád jdu na Kameňák, Šídlovák nebo vyrazím k Vísečáku,“ svěřil se nám dvaatřicetiletý Josef Pařízek z Plzně. Právě Šídlovák je jediný v Plzni, kterému se kvalita vody během léta zlepšila. Správa veřejného statku totiž nechala vodní plochu zbavit rostlin a rybník vyhlásila rekreační zónou.