Kvalitní architektura se investorovi rozhodně vyplatí

Rezidenční trh nabízí řadu projektů, kde je šetření na kvalitní architektuře vidět na první pohled. Jsou zde ale i projekty, které mají vysokou přidanou hodnotu a vynikají kvalitou návrhu i zpracování. Mezi ně patří projekt Rezidence Libuš, který realizovalo stavební bytové družstvo SICOM ve spolupráci s architektonickým ateliérem KAAMA.

V době krize se někteří méně osvícení developeři snaží na svých projektech maximálně šetřit a v první řadě to odnese investice do vlastního návrhu projektu či do jeho realizace. Podle architekta Karla Mrázka z architektonické kanceláře KAAMA je to však velmi krátkozraké řešení, které se investorovi musí nutně vymstít. A to zejména v dnešní době, kdy nároky klientů na nové bydlení výrazně stoupají a oni jsou stále více připraveni si za kvalitní projekt připlatit. „Jaký je rozdíl mezi kvalitní a méně kvalitní architekturou, je vidět třeba na pražském Proseku, kde vedle sebe stojí dva projekty realizované prakticky ve stejné době. Na jednom investor na architektuře nešetřil, na druhém ano,“ pokračuje architekt Karel Mrázek.

#####Základem byl dobrý urbanistický plán

Podle Karla Mrázka je důležité, že se celý projekt podařilo uchopit jako celek, a to včetně jeho začlenění do okolní zástavby. „Snažil jsem se tam vytvořit urbanistický mikrosvět, který nabídne kvalitní bydlení. Právě to je jedna z výjimečností tohoto projektu,“ zdůraznil Karel Mrázek. Urbanistický návrh byl takový, že se projekt sice zařazuje do okolního prostředí, zároveň ale kvalitou architektonického řešení a zpracování vyčnívá nad své okolí. „Dobrý urbanismus tvoří minimálně polovinu následného úspěchu. Pokud navrhnete kvalitní domy, ale špatně je umístíte do prostoru, tak celý záměr prakticky znehodnotíte,“ upozorňuje dále architekt Karel Mrázek.

Podle jeho slov přitom podmínky na Libuši, pokud jde o bezprostřední okolí projektu, rozhodně zrovna ideální nebyly, o to větší výzva pro architektaurbanistu to byla. Další záležitostí, díky které projekt Rezidence Libuš vyčnívá nad ostatní projekty, je řešení fasády. Architekt navrhl sjednocenou fasádu z panelů imitujících dřevo, investor s tím neměl problém. „S pány z družstva SICOM se mi spolupracovalo velmi dobře, máme spolu již některé další zkušenosti a víme, co od sebe navzájem můžeme čekat,“ dodal Karel Mrázek.

#####Kvalitní architektura je dobrá investice

Podle zástupce architektonického studia KAAMA je investice do dobré architektury stejná jako například investice do starého obrazu nebo do starožitnosti. „Nikdy se nemůže nevyplatit. Je skoro zločinem, že zejména kolem Prahy rostou tisíce mimořádně nekvalitních rodinných domků, že developeři staví bytové domy, které hyzdí své okolí,“ pokračuje Karel Mrázek. Kvalitní architektura prý bude mít svou hodnotu trvale a byty v dobře připravených a realizovaných projektech se budou vždy velmi dobře prodávat.

*

Rezidence Libuš je postavena ze sedmi třípodlažních viladomů A až E. V případě domů B, C a D se jedná o shodně řešené stavby se čtvercovým půdorysem, jedním přístupovým schodištěm a dvěma byty na patře. Podobně je řešen i větší objekt E se třemi až čtyřmi byty v podlaží. Objekt A je rozdělen do tří samostatných domů, které jsou v linii přízemí propojeny společným podlažím. Všechny viladomy jsou propojeny v suterénu, kde jsou kromě technického zázemí umístěna garážová stání a sklepní kóje příslušné k jednotlivým bytům.

Celý areál je oplocený, uzavřený, s množstvím zeleně v okolí objektů, dětským hřištěm, předzahrádkami bytů v přízemí a upraveným parkem ve svém středu. Pro zvýšení bezpečí je v areálu instalovaný kamerový systém. V Rezidenci Libuš je vystavěno celkem 45 luxusních bytů, které svými parametry jistě uspokojí i náročnou klientelu. Byty jsou v dispozicích 1+kk až 5+kk o rozloze od 38,9 do 115,4 m2. Převažují především byty 2+kk a 3+kk. Všechny byty v přízemí mají terasu a předzahrádku, ostatní byty mají terasu.

Obytný areál se nachází v klidné části Libuše, v dosahu chůze je Libušská ulice, která představuje díky zastávce řady autobusových linek výtečné a rychlé spojení se stanicí metra C Kačerov. Nedaleko se nalézá veškerá občanská vybavenost, dopravně snadno dostupné jsou i moderní nákupní a zábavní parky jako například Centrum Chodov nebo Průhonice-Čestlice. Největší předností lokality jsou však velké zalesněné plochy v okolí, ať už se jedná o Kunratický a Michelský les, lesopark Kamýk nebo Modřanskou rokli.