Kvalitní architektura vzniká i na vesnicích. Podívejte se na povedené realizace

Na valašských kopích vznikla na popud majitele firmy Janošík, která sídlí nedaleko, nová rozhledna.

Na valašských kopích vznikla na popud majitele firmy Janošík, která sídlí nedaleko, nová rozhledna. Zdroj: Kniha 2000

Hřbitov v Dolních Břežanech navrhlo krajinářské studio Sendler - Babka.
Hřbitov v Dolních Břežanech navrhlo krajinářské studio Sendler - Babka.
Železniční zastávka v Čeladné je názornou ukázkou, že dopravní stavba nemusí být nehostinným přístřeškem.
Tato nahradila původní z konce 19.století a navrhli ji architekti z PROJEKTSTUDIA.
Rekonstrukce funkcionalistického pavilonu v Lounech.
26
Fotogalerie

Dobrá architektura nepotřebuje jen velká města, říká autorka Knihy 20 000 Michaela Hečková. Publikace přináší portrét 20 realizací z míst, v nichž žije méně než 20 tisíc obyvatel. 

„Nejsme moc zvyklí jezdit se inspirovat na vesnici a maloměsto, jenže právě v malém měřítku se toho často podaří mnohe více a lépe. Kniha není rozhodně určena pouze architektům, ale také všem těm, kteří rádi cestují a vlastně obecně, se rádi nechají překvapit,“ říká Michaela Hečková.

Autorka se snažila zachytit proměny 20 českých vesnic a malých měst po výstavbě nových veřejných budov nebo po urbanistických zásazích, které dokážou významně ovlivnit charakter a daného místa.

„Zpětná vazbu na knihu je úžasná. Objednávají si ji starostové a lidé ve vedení menších měst nebo obcí. Což je vlastně skvělý feedback, ve který jsme doufali,“ říká Hečková.

Na knize pracovala společně s Matějem Chaberou, grafickým designérem a nositelem ocenění Czech Grand Design za kategorii grafický designér roku 2017. 

Mezi uvedené stavby patří rozhledna Růženka v obci Růžová od libereckého studia Mjölk architekti, nová galerie v Humpolci 8smička od OK PLAN ARCHITECTS, pozorovatelna Durch ve Valašských Příkazech od architekta Zdeňka Fránka nebo hotel Štajnhaus v moravském Mikulově od studia ORA.