Kvarteto doprovodil pařížský profesor

V Boleslavi chybí kvalitní sál pro pořádání koncertů.

Violoncellista Petr Hejný a profesor pařížské konzervatoře Pierre-Henri Xuereb byli hosty Kvarteta Martinů, které ve čtvrtek 15. října vystoupilo v aule boleslavského Gymnázia Dr. Josefa Pekaře. Seskupení čtyř českých hudebníků procestovalo mnoho zemí a získalo řadu cen.
„Čeští diváci jsou skromnější, ostýchají se vytleskat si přídavek. Boleslavské publikum se mi ale velmi líbilo. Spokojených lidí bylo tolik, že mne to velice potěšilo,“ řekla violoncellistka Jitka Vlašánková.
Na koncert dorazilo více než sto posluchačů, mezi nimi i jedna z osmdesáti předplatitelů Eva Mouchová z Bratronic. „Jsem rodačka z Kosmonos, kde jsem na koncerty začala chodit, věrná jsem jim dodnes. Tentokrát se mi nejvíc líbila poslední část,“ zhodnotila vystoupení Mouchová. Zaujal ji tak hlavně smyčcový sextet Antonína Dvořáka.
K němu si Kvarteto Martinů přizvalo právě Petra Hejného a Pierre-Henri Xuereba, jenž zahrál na violu už ve violovému kvintetu Bohuslava Martinů.
Vystoupení se v aule konají pravidelně. „Z prostoru jsem nešťastná, vhodnější ale v Boleslavi není,“ řekla Ludmila Gavurová z pořádající Kultury města Mladá Boleslav. Ve Sboru českých bratří je zima a v divadle se platí pronájem. Alternativu stále hledá.
Bývá jí i velký sál Domu kultury, kde lidé 24. listopadu uvidí program mezzosopranistky Edity Adlerové a flamencové tanečnice Jany Drdácké. „Ještě před tím nás 12. listopadu v aule čeká koncert mladého violoncellisty Tomáše Jamníka,“ řekla Gavurová.