Květen předvede na začátku nejteplejší dny, zbytek proprší

v horkém počasí přijde osvěžení vhod, ilustrační foto

v horkém počasí přijde osvěžení vhod, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Z celého května bude nejtepleji v několika následujících dnech, kdy rtuť vyšplhá až na 27 stupňů. Jinak bude máj spíš deštivý s bouřkami a teplotami kolem dvacítky. Podle měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo být příštích 30 dní teplotně slabě nadprůměrných a srážkově průměrných.

Vlna letních veder, která zasáhla Česko na konci dubna, přetrvá i do prvních májových dnů. V úterý a ve středu může rtuť vystoupat až na 27 až 30 stupňů Celsia, a to zejména na východě území. Postupně se ale začne ochlazovat, poté se dají očekávat denní maxima mezi 16 až 22 stupni. Spolu s ochlazením přijde i déšť a bouřky. Nejnižší noční teploty mohou spadnout z až 16 stupňů jen na šest.

„Zpočátku polojasno. Postupně oblačno, na většině území s přeháňkami, místy s bouřkami. V závěru období zmenšování oblačnosti a přeháňky a bouřky jen místy,“ hlásí předpověď na období od 11. do 20. května.

Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác, kteří mají v tomto období svátek a s nimiž podle pranostiky přichází výrazné ochlazení, ale zřejmě letos neudeří. Denní maxima by v této dekádě měla být mezi 19 až 25 stupni, postupně se může ochladit na 16 až 22. Mrazíky nehrozí ani v noci, kdy meteorologové očekávají pět až 11 stupňů.

Posledních deset májových dní většinou proprší, ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 19, na konci měsíce až k 23 stupňům. V noci pak bude 11 až pět stupňů.