„Lajky“ na Facebooku vás svlečou do naha

Tlačítko Like / To se mi líbí patří mezi nejzásadnější ukazatele obliby na Facebooku.

Tlačítko Like / To se mi líbí patří mezi nejzásadnější ukazatele obliby na Facebooku. Zdroj: Profimedia

Jsou to dva měsíce, co Facebook vypustil do světa mocný vyhledávač Graph Search. Dokáže objevit zapomenuté střípky a spojit fakta dohromady, čehož se někteří děsí.

Facebook v lednu vypustil do světa svůj nový a hojně medializovaný vyhledávač , který se postupně dostává ke všem zájemcům. Pokud jste si o něj ještě nepožádali, učiňte tak zde.

Graph Search dá miliardu uživatelů do kontextu

Proč je o Graph Search takový zájem? Poněvadž funguje trošku jinak než všichni ostatní. S tímto vyhledávačem budete komunikovat v přirozené angličtině a Graph Search dokáže zodpovědět téměř jakýkoliv dotaz, který se týká sociálních vazeb na této síti. Když se tedy nového vyhledávače zeptáte, jakou muziku poslouchají vaši přátelé, za okamžik před sebou budete mít seznam interpretů.

Co dokáže Graph SearchCo dokáže Graph Search | Repro Zive.czCo dokáže Graph SearchCo dokáže Graph Search | Repro Zive.czMuzika, kterou mají rádi mí známí a místa, která navštívili. Všimněte si možnosti dodatečného filtrování. Toto jsou chytře propojené údaje, které bych bez Graph Search zjišťoval jen velmi složitě

Ke všem těmto údajům jste se přitom mohli dostat už dnes, ale nikdy byste se v té záplavě dat nevyznali. Představte si třeba situaci, že máte na Facebooku sto přátel. Pokud byste tedy chtěli ze sítě vydolovat jejich oblíbenou muziku, museli byste neustále sledovat, jestli náhodou neoznačili tlačítkem „Líbí se mi“ stránky či třeba pouhý příspěvek nějakého interpreta. Asi se mnou budete souhlasit, že to je prakticky nemožné. Graph Search to ale umí a měsíční analytickou práci jednoho člověka vyplivne během okamžiku.

Veřejná vs. snadno dohledatelná informace

Graph Search je v tomto směru úžasná funkce Facebooku, poněvadž dokáže ze všech možných zákoutí vyšťourat téměř cokoliv. Úplně ze stejného důvodu, se však před ním mají na pozoru některé organizace, třeba EFF.

Samozřejmě můžete namítnout, že Graph Search všechny tyto střípky sbírá z veřejně dostupných informací – rozhodně vám neřekne nic, co byste se sami nemohli dozvědět, jenže mezi veřejnou informací a schopností jejího dohledání je obrovský rozdíl.

Co dokáže Graph SearchCo dokáže Graph Search | Repro Zive.czCo dokáže Graph SearchCo dokáže Graph Search | Repro Zive.czPomocí Graph Search jsem si nechal zobrazit všechny svobodné ženy z Brna do třiceti let a následně všechny svobodné ženy, kterým se líbí Živě.cz. Bez Graph Search (a jemu podobných nástrojů 3. stran) bych podobný seznam sestrojit nedokázal a jedná se tedy už o poměrně intimní výpis, sic složený z veřejných dat

Představte si třeba takový Street View. Street View zaznamenává, co se dělo na určitém veřejném místě, když tu projížděl automobil se speciální kamerou. Byla to veřejně dostupná informace, i když z důvodů ochrany osobních údajů mají všechny osoby rozmazaný obličej. Kdybychom funkci Graph Search přenesli na Street View, znamenalo by to, že bychom mohli Street View přikázat, aby nám zobrazil všechna místa, kde se vyskytovala nějaká konkrétní osoba zaznamenaná na snímku, kdy to bylo, v kolik hodin a ještě odkud a kam šla. Celý článek Jakuba Čížka si přečtěte na Živě.cz.