Lávka vydržela půl roku

Rozpraskaný povrch. To je důvod uzavírky berounské lávky, která bude zanedlouho mimo provoz čtrnáct dní.

Nejkratší spojnice mezi nemocnicí a vlakovým nádražím Beroun vydržela po opravě v provozu jen půl roku. Extrémní zimní teploty poškodily celý její povrch a město muselo přistoupit k reklamaci.
Do práce na kole – projekt podporovaný Evropskou unií si vyžádal více než 10 milionů korun a rekonstrukce lávky při železničním mostě vyšla město na necelý milion. „Opravy nás naštěstí nebudou stát ani korunu. Na vlastní náklady je provede společnost SMP CZ a. s., která stojí za loňskou rekonstrukcí,“ řekl nový starosta Berouna Tomáš Havel.
Lávka bude uzavřená, a to se některým obyvatelům nelíbí. Vadí jim hlavně, že se cesta zavře ještě v letních měsících, kdy ji chtěli využívat například při výletech do Srbska. „Chápu, že se to musí opravit. Šel jsem tudy nedávno a povrch je opravdu ve špatném stavu. Přesto to mohlo ještě pár týdnů počkat,“ komentoval opravy František Březina. „Plánovaná oprava tolik času nezabere, takže se to mohlo nechat třeba na říjen,“ dodal Březina.
Podle berounské radnice ale má současný termín opravy smysl. „Jak sám název projektu napovídá, lávka se rekonstruovala hlavně pro lidi, kteří ji využívají cestou do práce, a proto budeme rádi, pokud se reklamace vyřídí ještě v srpnu,“ vysvětlila vedoucí odboru městských investic Iva Kermesová. Dalším důvodem je také počasí. Na podzim by se totiž mohlo ochladit, a to by opravy výrazně zkomplikovalo.