Le terroir je podle Eura nejlepší restaurací v Praze

Le Terroir

Le Terroir Zdroj: Le Terroir

Nejlepší pražskou restaurací je Le terroir. Týdeník Euro a hlavní partner ročenky Top restaurace, gastronomický průvodce Prahou 2013 – společnost S.Pellegrino & Acqua Panna – ocenily podnik nejvytříbenější gastronomie spolu s dalšími restauracemi během slavnostního večera 20. června v restaurantu Zlatá Praha Hotelu InterContinental.

Le terroir vybojoval prvenství potřetí za sebou od roku 2011, kdy se změnila podoba průvodce a podniky v Praze se rozčlenily do šesti kategorií: fine dining, česká kuchyně, evropská kuchyně, světová kuchyně, bary a pivnice. Le terroir nacházející se ve Vejvodově ulici na Starém Městě přesvědčil především vytříbenou schopností šéfkuchaře Jana Punčocháře vytvářet nápadité pokrmy z prvotřídních surovin. Zároveň dominoval kategorii fine dining reprezentující v průvodci týdeníku Euro tu nejvyšší kulinarii.

Také vítězové ostatních kategorií jsou pražským znalcům dobrého jídla a pití dobře známi. Českou kuchyni vaří nejlépe v Hotelu Diana manželů Kuchařových, sekci světové kuchyně ovládl Paul Day s restaurací Sansho a kategorii evropské kuchyně letos dominovala La Finestra in Cucina Riccarda Lucqueho. Nejlepším barem roku 2013 je Hemingway na Starém Městě a pivnicí Restaurace u Bansethů, sousedský pivovar Bašta v Nuslích. Pro každou z kategorií průvodce uvádí kromě desítky nejlepších podniků přehled těch, které by mohly překvapit v následujících dvanácti měsících.

Nejlepší pražské restaurace letos poprvé vybírala pětičlenná porota sestavená ze známých tuzemských gurmetů. Zároveň se v publikaci poprvé objevuje 20 vybraných mimopražských restaurací, které zaslouží pozornost, ať už je to brněnský podnik Koishi, ostravský Na Hradbách, anebo Nad jezerem ve Starých Splavech. Nechybí ani souhrn nejvýznamnějších událostí české gastronomické scény za poslední rok.

Publikaci Top restaurace, jež čtenáře na bezmála 150 stranách provádí po nejatraktivnějších gastronomických podnicích hlavního města, vydává týdeník Euro již posedmé a na stáncích bude coby samostatně neprodejná příloha týdeníku Euro v pondělí 24. června. Společnost S.Pellegrino & Acqua Panna se podílela na průvodci podruhé a je mimo jiné partnerem známého The World’s 50 Best Restaurants každoročně vyhlašujícího nejlepší světové restaurace.