Léčit vrcholové profíky je nebezpečné

Generace 77. Strakonický lékař Petr Zeman je první osobností, kterou představí Sedmička v novém seriálu o lidech narozených před třiatřiceti lety.

Na gymnáziu patřil mezi horší průměr. Bavila ho sice chemie a biologie, ale víc ho přitahovalo rybaření. Dnes je Petr Zeman úspěšným ortopedem ve Fakultní nemocnici a pedagogem na Lékařské fakultě v Plzni.

Máte Kristova léta, připadáte si mladý nebo starý?

Mladý.

Díváte se na Ordinaci v růžové zahradě?

Jen výjimečně. Seriály z lékařského prostředí typu Chicago Hope nebo Dr. House jsou spíš takové sci-fi.

Byl jste vzorný žák?

Na základce jsem byl průměrný, na gymplu jsem patřil mezi ty horší. Když jsem mohl, ujel jsem místo školy na ryby. Na medicíně to bylo naopak. Tu jsem zvládal bez problémů a studoval jsem s červeným diplomem.

Který předmět jste na gymnáziu nemusel?

Bavila mě jen biologie, chemie a angličtina. Ostatní mě tolik nezajímaly.

Počítal jste už tehdy se studiem medicíny?

Určitě ne. Přemýšlel jsem o přírodovědecké fakultě v Praze. Podat si přihlášku na medicínu mi doporučil profesor biologie. Měl jsem ale smůlu, protože první pomaturitní rok jsem se nedostal nikam a skončil jsem v Mariánských Lázních na škole, která byla přípravou pro přijímačky na medicínu. Po roce už to bylo jinak. Přijali mě na všechny čtyři vysoké školy, kam jsem si podal přihlášku. Rozhodl jsem se pro plzeňskou medicínu a hned od druhého ročníku začal vyučovat mediky na anatomickém ústavu lékařské fakulty.

Po škole jste ve Fakultní nemocnici v Plzni zůstal, na co se specializujete? Na léčbu poranění pohybového aparátu. Ten obor mě baví a myslím si, že dělám práci, která má smysl a je na vysoké úrovni.

Jsou mezi vašimi pacienty i Strakoničtí?

Operoval jsem jich už desítky. V mé ambulanci je dokonce třetina pacientů z jižních Čech.

Nezabýváte se ale pouze léčbou.

Kromě ní se podílím na výzkumu léčby úrazů pohybového aparátu u sportovců. Operuji i lidi s běžnými úrazy, ale gró mé práce je léčba sportovních úrazů.

Je úspěch dílem náhody nebo úsilí? Úsilí. Dneska nemá nikdo nic zadarmo. Kdo chce být úspěšný, musí na sobě makat! I já mám všechno oddřené. A tak se taky chovám ke studentům. Jsem na ně přísný, abych z nich vychoval dobré lékaře i lidi.

Doporučujete jim sbírat zkušenosti v cizině?

Cizina je plus, ale není to nezbytně nutné. Dnes už je skvělá dostupnost informací na internetu. Vidíme to kolikrát i na pacientech, kteří vědí o své diagnóze a možnostech léčby poměrně hodně.

Vy do ciziny jezdíte?

Dost často. Učit se sám nebo učit ostatní. Také tam operuji. Ve Spojených státech, v Norsku, několikrát jsem byl na Ukrajině i na Slovensku.

Jaká řeč je v lékařských kruzích běžná?

S angličtinou se domluvím všude a latinské výrazy také používáme.

Cítíte větší zodpovědnost, když operujete někoho známého nebo příbuzného?

Odoperuji každého stejně, ale u příbuzného nebo kamaráda jsem víc nervózní.

Děláte lékaře plzeňskému FC Viktoria Plzeň, který je na vrcholu Gambrinus ligy. V čem je jiné léčit vrcholového sportovce?

Mají úplně jiný práh bolesti. Majitelé klubů a trenéři mívají jiné požadavky na délku léčení a na návrat do plné zátěže, protože vrcholoví hráči jim vydělávají peníze. Neustále jsem jak na misce vah, jestli pacienta chceme vyléčit, aby byl zdravý, nebo aby se dostal co nejdřív na hřiště. Trenér tlačí na to, kdy už bude hrát a my se návrat snažíme pozdržet, aby výsledky byly takové, jaké mají být. Ale u sportovců je rekonvalescence rychlejší než u lidí, co se sportem neživí. Léčit vrcholové profíky je také mediálně mnohem nebezpečnější.

Musíte být velmi vytížený člověk, zbývá vám vůbec volný čas?

Mimo výuku si dodělávám manažerskou školu MBA. Ale čas mi musí zbýt i pro manželku. Občas s kamarády z dětství zajdeme na pivo a pak třeba na diskotéku. Ale většinou jsem unavený a nevydržím flámovat do rána.

Myslíte, že jste úspěšný?

To je otázka. Úspěšný asi jsem, i když to by museli spíš porovnat mí pacienti.

Dosáhl jste v životě všeho, co jste chtěl?

Ano, ale ještě mám spoustau plánů. Teď jsem začal pracovat na doktorandském studiu, věnuji se výzkumu léčby úrazů předního zkříženého vazu v kolenním kloubu.

Petr Zeman

Od roku 1998 asistent na anatomickém ústavu LF UK v Plzni (výuka mediků)
V dubnu 2003 promoce na LF
Od května 2003 lékař na Klinice ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí FN Lochotín (specializace prevence, léčba a výzkum sportovních úrazů)
Od roku 2005 sportovní lékař FC Viktoria Plzeň