Legendární Jawa se vrací. V Indii představili model 300 s retro designem

Jawa 300

Jawa 300 Zdroj: VTM.cz

Jawa 300
Jawa 300
Jawa 300
Jawa 300
Jawa 300
8
Fotogalerie

V Indii byl představen motocykl Jawa 300. Už na první pohled zaujme našinci dobře známým retro designem, pod nímž se však skrývá moderní technika vybavení. Kromě tradiční tmavé hnědočervené barvy bude stroj nabízen také v černé a šedé.

Pohonnou jednotkou je již dříve představený motor s jedním válcem, ze kterého ústí dvě dlouhé výfukové trubky. Ty mají nejen ryze praktický, ale také stylový význam. I díky nim motocykl svým vzhledem nápadně připomíná populární Jawu 250 typ 353, lidově zvanou „kývačka“, z padesátých až šedesátých let minulého století.

Stylové retro se vším všudy

Nostalgii v tomto směru podtrhují oblé tvary i umístění předního světlometu nad palivovou nádrží. Ani přední a zadní blatníky neskrývají svou inspiraci v padesát let starých modelech. Duch „staré školy“ je cítit i z dalších prvků, jako jsou kruhové ukazatele, kulatá zrcátka a teleskopická vidlice.

Na předním kole je brzda s kotoučem o průměru 280 milimetrů, vybavená systémem proti zablokování kola ABS. Zadní brzda je u Jawy 300 bubnová a systémem ABS nedisponuje. Motocykl dostal úplně nový rám, odpružení předního kola zajišťuje teleskopická vidlice, zatímco vzadu tuto funkci obstarávají dva plynokapalinové tlumiče.

Design podtrhují blýskavé chromové prvky, které vynikají zejména v kombinaci s barevnými plechy a dekorativními zlatými linkami. Nejvíce tato kontrastní kombinace vyniká na palivové nádrži s objemem pro 14 litrů benzínu. Za ní navazuje moderně působící sedlo, které se směrem dopředu mírně svažuje.

Kapalinou chlazený motor o objemu 293 kubických centimetrů dodává maximální výkon 27,4 koňských sil a jeho točivý moment je 28 Nm. Součástí pohonného ústrojí je také šestistupňová převodovka.

Video placeholde
Legendární Jawa se vrací. V Indii uvedla model 300 s retro designem • VTM.cz

Na indickém trhu, kam se značka Jawa vrací po dlouhých 22 letech, se bude tento nesporně stylový a nádherný stroj prodávat v přepočtu za 61 tisíc českých korun. Vyrábět ho bude místní firma Mahindra Group.

Článek vyšel na serveru VTM >>>