Lékař připravuje muzeum sanitek

Hlavní lékař hradecké záchranky Jiří Mašek je vášnivým sběratelem veteránů. Většinu sbírky tvoří auta jemu nejbližší - sanitní vozy.

Mnoho lidí mu vděčí za záchranu života. Lékař a náměstek ředitele krajské záchranné služby Jiří Mašek mívá radost také z „oživování“ starých aut, ze své rodiny či práce kolegů.

1. Rodina
Radost mi dělá hladce fungující rodinné zázemí, tři téměř bezproblémové děti schopné se aktivně zapojit do života a neuvěřitelně tolerantní manželka, která stmeluje rodinu a přitom udržuje žádoucí příjemné napětí.

2. Práce
V mém případě je práce opravdu smysluplná. Na jedné straně přináší obrazy hrůzy a utrpení, ale na straně druhé vše více než vyvažuje nepopsatelný pocit při záchraně lidského života.
Dnes nalézám uplatnění zejména při hledání a organizaci optimálního modelu přednemocniční neodkladné péče a vlastní zachraňování v terénu přebírají mladší, hbitější, ale i šikovnější a vzdělanější, což je také důvodem k radosti. Přál bych si pouze, aby bylo na záchrance více mladých schopných lékařů. To ale již souvisí se sociálním zajištěním záchranářů a finančním a společenským ohodnocením této práce.

3. Sběratelství
Koníčkem a odreagováním je pro mne shromažďování a renovace automobilových veteránů. V rámci rodinné sbírky vlastníme také celou řadu sanitek Škoda vyrobených po druhé světové válce. Zajímavý je zejména vůz Škoda 1201 sedan, ve kterém si s více než třicetiletým odstupem zahrál Jaromír Hanzlík v legendárním seriálu Sanitka a v loňském roce ve Svobodově filmu Nepolepšitelný. Sběrateli působí velkou radost, pokud mohou jeho sbírku vidět i jiní lidé, proto ta účast ve filmech a souběžně probíhající příprava muzea veteránů spolu s rodinou a přáteli.

4. Zdraví
Měl jsem je uvést na prvním místě a věřte, že vzhledem ke své profesi vím, o čem mluvím. Dovedu se radovat z každého dne zdravotními obtížemi nelimitovaného života svého i svých blízkých. Je to velké štěstí, kterého je třeba si vážit, ale zároveň mu jít i trochu naproti.

5. Cestování
Rodinné letní cyklistické a zimní lyžařské dovolené s rodinami přátel vystřídalo poznávání cizích zemí, kultur, společností a zvyklostí. Viděli a zažili jsme při těchto cestách hodně, ale zároveň věřím, že máme ještě řadu cestovatelských zážitků před sebou. Plány by byly a pokud vydrží zdraví a bude něco peněz, budeme pokračovat.

6. Dobré jídlo
Je radostí a potěšením jak doma, tak v dobrých restauracích či na poznávacích zahraničních cestách. Stává se pro mne však zdravotním problémem, který zatím neumím nebo spíše nechci řešit. Konkrétně se jedná o nadváhu.

7. Pohoda Pohoda v rodině i v práci je založená na nekonfliktních mezilidských vztazích, bez sobectví, závistivosti a pomluv. Zejména mladá generace mých spolupracovníků ve mně vzbuzuje mírný optimismus