Pražští restauratéři mají stále více odvahy a pouštějí se do projektů, které metropoli dlouhá léta chyběly. Jedním z posledních gastronomických překvapení je podnik Sansho, který otevřel anglický šéfkuchař Paul Day v Petrské ulici. Mezi milovníky dobrého jídla si raketovou rychlostí získal vynikající pověst a překvapivě se prodral do pomyslné první dvacítky nejlepších pražských restaurací. A přitom k tomu nepotřeboval mnoho. Dobře vařit je totiž ve své podstatě strašně jednoduché.
Voda s okurkou
Sansho vsadilo na dva trumfy. Prvním je minimalismus, druhým perfekcionalismus. Ve všem a všudy. Už samotný interiér je velmi strohý, ale současně funkční a příjemný. Bytelné stoly ozdobené astrami, dostatek prostoru, žádné kýčové dekorace či stylové vychytávky. Prostě místo, kde se scházíte s přáteli na dobré jídlo a dobré víno a kde běžně sedíte u společného stolu s ostatními hosty. A stejně minimalistický je i zdejší jídelníček. Při večeři je pro všechny stejné degustační menu o šesti chodech (vypsané na tabuli v angličtině), které je servírováno doprostřed stolu (a to buď pro dva, tři nebo více hostů). Nikoli najednou, ale chod po chodu. Neformální atmosféru dokresluje i džbánek s točenou kohoutkovou vodou ovoněnou čerstvou mátou a okurkou (účtují za něj deset korun).
Bůček s melounem
Na zatím sporých a nedodělaných webových stránkách šéfkuchař Paul Day (který vařil v londýnském michelinském Nobu) slibuje přehlídku zábavné asijské kuchyně a přesně to dostanete na stůl. Během poledne si můžete vybrat z jídelního lístku – z několika předkrmů a hlavních jídel, ale mnohem zábavnější je nechat se šéfkuchařem chuťově rozmazlovat při jeho večerním degustačním koncertu. Začíná se svěžím a lahodným lososovým sashimi, poté následuje mísa se smaženými plody moře, tedy s kousky kalamárů, krabů a grundlí podávaných se sladkou chilli omáčkou (při druhé návštěvě nám místo toho šéfkuchař přinesl úžasnou věcičku v podobě osmaženého kraba s wasabi omáčkou). Po dvou zahřívacích kolech přišly na řadu výtečné kuřecí špízy satay s arašídovou omáčkou (oblíbená indonéská specialita) a hned po nich první vrchol celé večeře v podobě neskutečně odvážné a současně naprosto dokonalé kombinace křupavého vepřového bůčku s červeným vodním melounem. Babičky by se chytaly za hlavu, ale Paul Day trefil do černého. Pohádka.
Úsměvy, kam se podíváš
Veškerá prezentace jídel, ať už číšníky, nebo přímo šéfkuchařem, který v průběhu večera opakovaně chodí za svými hosty, je milá a neformální. Personál je navíc mimořádně příjemný a úsměvy nemizí ani ve chvílích největší honičky.
Ale zpátky k jídlu. Vrcholem celého večera je 12 hodin dušené hovězí Rendang (styl vzdáleně podobný curry pochází opět z Indonésie), které je opět naprosto famózní (křehké, pikantní a šťavnaté) a určitě se o něm bude v Praze ještě dlouho mluvit.
Povedený je také vinný lístek – nemá sice mnoho položek, ale obě vyzkoušená vína byla krásná. Tradiční rakouské Veltlínské zelené nemělo chybu a Sauvignon z Nového světa, který jsme ochutnali na doporučení obsluhy, byl rovněž skvostný. Pokud chcete zažít krásný večer a poznat mimořádně kreativní a zábavnou kuchyni, neváhejte ani minutu. Když budete mít štěstí na počasí, můžete stihnout ještě nějaký teplý letní večer na skromné zahrádce.
Kontakt: Petrská 25, Praha 1 sansho.cz
ilustrační foto|
Z nabídky
Večerní degustační menu za 750 korun obsahuje: lososové sashimi, smažené plody moře s domácí sladkou chilli omáčkou, salát z pečeného bůčku a červeného melounu, kuřecí špízy satay, kachní plátky, 12 hodin pečené hovězí se zeleninou, rýží a plackami roti.
E15 hodnotí
menu * * * * *
obsluha * * * * *
prostředí * * * *
sociální zařízení * * *1/2
ceny vyšší standard
celkový výsledek * * * *1/2
hvězdička
+
spousta skvělých nápadů, příjemná atmosféra a voda s okurkou
-
v době návštěvy nedotažené webové stránky
Autor je publicista