Lenovo prý přemýšlí o koupi BlackBerry. Opět

BlackBerry Passport

BlackBerry Passport Zdroj: CC BY 2.0: Maurizio Pesce via Flickr

Čínská technologická firma Lenovo má údajně zájem o odkoupení společnosti BlackBerry. Číňané prý chtějí kanadské ztratové firmě nabídnout cenu 15 až 18 dolarů za akcii (aktuální cena je lehce pod hranicí deseti dolarů). Ani jedna ze společností však spekulace nepotvrdila. Šance, že by Lenovo získala BlackBerry, jsou ovšem malé, napsala agentura Reuters.

Není to poprvé, co Lenovo projevuje o výrobce nového mobilu Passport zájem. Lenovo kroužila kolem kanadské firmy už několikrát, naposledy na podzim v roce 2013.

Kanadská vláda však loni jakoukoliv případnou dohodu odmítla. BlackBerry není totiž jen výrobcem telefonů, ale také provozovatelem rozsáhlé sítě serverů, které využívá korporátní a státní sféra. BlackBerry v cizích rukou by tak mohlo znamenat ohrožení národní bezpečnosti, prohlásila vláda.

Už v únoru 2012 řekl kanadský premiér Stephen Harper, že by chtěl, aby BlackBerry znovu rostlo „jako kanadská firma“. V prosinci 2011 zas ministr průmyslu Christian Paradis o společnosti mluvil jako o „kanadském klenotu“.

Akcie BlackBerry v reakci na spekulaci poskočily mírně nahoru, jejich hodnota v pondělí vyrostla o tři procenta na 9,81 amerického dolaru.

Kvartální ztráta 207 milionů dolarů, ale restrukturalizace je u prý u konce

Firma BlackBerry nedávno oznámila, že ve druhém letošním čtvrtletí vykázala ztrátu 207 milionů dolarů. Tržby činily 916 milionů dolarů. Šéf společnosti John Chen při té příležitosti rovněž prohlásil, že BlackBerry je „už z nejhoršího venku“ a že opět nabírá zaměstnance. „Práce na restrukturalizaci společnosti je u konce, nyní se soustředíme na růst tržeb,“ uvedl také.