Lenovo rekordně zvýšila zisk, prodej smartphonů zdvojnásobila

Na ziscích firmy mají podíl i tablety

Na ziscích firmy mají podíl i tablety Zdroj: Daniel Karchnak

Zisk čínského výrobce počítačů Lenovo Group vzrostl za čtvrtletí od dubna do června o 23 procent a byl druhý nejvyšší v historii společnosti. Novopečené jedničce světového trhu osobních počítačů se výrazně vyplácí její nástup na trh chytrých telefonů a tabletů. Jejich prodej firma zvýšila proti loňsku na dvojnásobek.

Čistý zisk Lenova v prvním čtvrtletí finančního roku dosáhl 174 milionů dolarů (3,4 miliardy korun), sdělila firma. To o osm milionů dolarů překonalo odhady analytiků dotázaných agenturou Reuters. Tržby společnosti se zvýšily o deset procent an 8,8 miliardy dolarů.

Lenovo prodala za čtvrtletí zhruba stejně stolních počítačů jako před rokem. Prodej laptopú, které se na tržbách firmy podílejí 52 procenty, stoupl o 4,7 procenta. Odbyt chytrých telefonů, tabletů a dalších mobilních zařízení ale vyskočil o 105 procent.

V posledním čtvrtletí se Lenovo podle výzkumných firem Gartner a IDC dostala těsně před dosavadní jedničku globálního trhu osobních počítačů Hewlett-Packard. Stala se tak poprvé největším počítačovým prodejcem na světě. Firma nyní ovládá 16,7 procent světového trhu s osobními počítači, což je nárůst o 1,4 procenta oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku.

Lenovo zvýšila ve druhém kalendářním čtvrtletí svůj podíl na světovém trhu smartphonů na 4,7 procenta a vyhoupla se na čtvrté místo před další čínskou firmu ZTE. Před ní je už jen americký Apple a korejští výrobci Samsung Electronics a LG Electronics.