Létající draci dotáhli polárníky k rekordu

Dixie Dansercoer surfuje s drakem v Antarktidě

Dixie Dansercoer surfuje s drakem v Antarktidě Zdroj: blog.cheaptents.com

Belgičtí badatelé Dixie Dansercoer (50) a Sam Deltour (27) vytvořili nový rekord; přes Antarktidu se vydali s draky, které táhly jejich saně. Belgičané tak vytvořili nový světový rekord v délce nemotorizované polární expedice bez vnější pomoci, když za 74 dní překonali 5013 kilometrů.

Jak píše server Sme.sk, dobrodruzi využili na cestě přes Antarktidu proudění větru, v němž mohli uplatnit draky, kteří táhli naložené těžké saně po ledu a sněhu. Denně se jim tak podařilo zdola v průměru skoro 68 kilometrů.

„Takto mohou lidé zdolat 60 až 70 kilometrů denně, což bylo nemožné za časů Amundsena a Scotta,“ řekl Dansercoer na tiskové konferenci na bruselském letišti po příletu z Antarktidy.

Předešlý rekord držel Nor Rune Gjeldnes, který v únoru 2006 přešel 4800 kilometrů za 90 dní.

Nová expedice měla náročný začátek. Dvojice Belgičanů totiž vyrazila z oblasti plné neschůdných útvarů, které z ledu a sněhu vymodeloval silný vítr. Ten vanul také proti nim, což jim také výrazně ztěžovalo situaci.

„Prvních několik hodin bylo nejhorších v mém životě,“ svěřil se Deltour. Podmínky se zhoršily natolik, že po deseti dnech padlo rozhodnutí znovu začít misi s jiným výchozím bodem.

Deltour a Dansercoer původně plánovali ujít více než 6 tisíc kilometrů, Nakonec se však rozhodli odjet z Antarktidy poté, co překonali světový rekord, protože léto na jižní polokouli se chýlilo ke konci.