Letecký den v Plasích nabídl lahůdku – přemet s vrtulníkem

vrtulník Robinson 44

vrtulník Robinson 44 Zdroj: ctk

Replika historického letounu Avia BH-1 se v Plasích předvedla loni
Přemet s vrtulníkem BO-105 předvedl Rainer Wilke
Parašutisté tlačí svůj výsadkový stroj Antonov AN-2
letoun L-159 Alca v letu "na zádech"
zrcadlový seskok padákem
5
Fotogalerie
Víc než 23 tisíc dí zamířilo o víkendu na letiště v Plasích na severním Plzeňsku na tradiční letecký den. Jubilejní desátý ročník největší západočeské letecké přehlídky Den ve vzduchu tak přilákal zřejmě rekordní počet diváků, k čemuž přispělo i teplé počasí. Dosud každoročně přehlídku vidělo kolem 18 tisíc lidí. Největšími trháky programu byly letos ukázka akrobacie s vrtulníkem nebo závod vrtulníku a závodního rallye automobilu.

„Den ve vzduchu se vždycky snaží nabídnout něco velmi speciálního, takže tentokrát jsme přivezli jako první do České republiky Rainera Wilkeho, což je jeden ze tří akrobatů na světě, který dokáže udělat salto s vrtulníkem. Má velmi speciálně upravený vrtulník a předvádí s ním opravdu neuvěřitelné kousky,“ poznamenal Jonáš Novotný z pořádajícího soukromého rádia.

Wilke létá od roku 1972 a vrtulník BO 105 začal pilotovat o tři roky později. BO 105 je lehký dvoumotorový víceúčelový vrtulník. První prototyp se poprvé vznesl ze země v únoru 1967 v Německu. Tento typ vrtulníku zhruba 18 let fungoval v ČR v barvách policie a letecké záchranné služby v Hradci Králové. Celkem BO 105 nalétaly nad Českem téměř 13 tisíc hodin.

„Akrobacie není o tom, že děláte něco, s čím dopředu nepočítáte. Je to jako gymnastika, kde máte nacvičenou sestavu, a poté ji předvedete. Vše probíhá tak, jak chcete vy. Ke všem manévrům během vystoupení přistupuju s obrovským respektem, ale žádného se nebojím,“ říká o akrobatickém létání Wilke. Ačkoliv akrobacii se věnuje od roku 1984, pokaždé, když startuje letadlo, je nervózní. „Ve chvíli, kdy se dostanu do vzduchu, tak už je to úplně v pohodě, a tak by to mělo být,“ dodává Wilke.

Jubilejní desátý Den ve vzduchu nabídl návštěvníkům i další lákadla - kromě akrobatického vrtulníku mohli vidět také například leteckou ukázku záchranářského vrtulníku W3A Sokol, letovou ukázku Armády ČR se stíhačkou JAS-39 Gripen či s bitevníkem L-159 Alca, akrobacii s padáky a na kluzáku. S ukázkou vystoupil také držitel několika ocenění z akrobatických soutěží Petr Kopfstein s letounem Extra 330.

Specialitou byl závod mezi rallye jezdcem Václavem Pechem a americkým vrtulníkem Robinson. Ačkoliv Pechův závodní speciál Mini Cooper zpočátku díky velké akceleraci vrtulníku ujel, závod nakonec prohrál. „Vrtulník nabírá rychlost pomaleji, a má situaci ulehčenou i v tom, že se nemusí pohybovat po travnaté letištní ploše, která pro Pecha není ideální,“ komentoval Novotný.