Letiště investuje do rekonstrukce ranveje přes miliardu korun

Ruzyňské letiště plánuje v příštím roce zahájit generální rekonstrukci hlavní vzletové a přistávací dráhy, do níž dá v následujících třech letech více než miliardu korun. Jde o největší investicí od dob výstavby druhého terminálu, který byl zprovozněn v roce 2006. Uvádí to deník E15. Ranvej za téměř 50 let provozu vykazuje řadu poruch, na jejichž odstranění už nestačí každoroční pravidelná údržba. Mezi nejzávažnější patří praskliny betonových desek, vylamování betonu nebo poškození asfaltového krytu. Podle ředitele letiště Jiřího Pose je generální oprava nezbytná. Hlavní ranveji má sice v roce 2017 odlehčit nová paralelní dráha, opravu staré ranveje ale do té doby odkládat nelze. „Opravu budeme financovat z vlastních zdrojů, které máme našetřeny ze zisků minulých let,“ řekl Pos.

Úplná rekonstrukce se neobejde bez omezení provozu. Bude proto probíhat v třech etapách, vždy tři měsíce v roce. Příští rok v květnu se celá ranvej uzavře a letadla budou využívat vedlejší příčnou dráhu. Na tu se nalétává přes hustě osídlené části města. „Od půlnoci do pěti ráno proto tuto dráhu nebudeme využívat,“ uvedl Pos. Od června se začne částečně využívat i opravovaná dráha, bude ovšem zkrácena.

V souvislosti s chystanou výstavbou zcela nové ranveje chystá letiště i další stamilionové investice. Na zhruba půlmiliardu vyjde rozšíření čističky odpadních vod, podobnou sumu si vyžádá i přesun depa autocisteren, které zásobují letadla. Nová dráha by se měla podle Pose začít stavět v roce 2014, první letadla ji využijí počátkem roku 2017. Letiště za ni zaplatí devět miliard korun, které získá zřejmě z externích zdrojů.

Nová ranvej bude sloužit především pro přistávání, zatímco z renovované budou stroje startovat. Na skokové zvýšení kapacity po otevření nové dráhy se letiště bude chystat v příštích letech.