Letní Letná vynáší na nebe další hvězdu českého nového cirkusu

Losers Cirque Company: Walls & Handbags

Losers Cirque Company: Walls & Handbags Zdroj: Letni Letna

Letošní ročník festivalu Letní Letná nabízí řadu zásadních představení nového cirkusu. Vedle zahraničních hostů NoFit State Circusu a Compagnie Rasposo má na svědomí jednu z nich také loni vzniklý soubor Losers Cirque Company.

Ten spojil síly s mistrem asijských bojových umění Petrem Horníčkem, choreografkou Janou Burkiewiczovou a režijním duem SKUTR (Martin Kukačka a Lukáš Trpišovský). Spolu vytvořili nezapomenutelný projekt Walls & Handbags.

Tématem tanečně-pohybové inscenace plné náročných akrobatických čísel je fantazie a hry dětství, rošťáctví, krása i romantika klukovství žitého za dřevěnými ohradami městských dvorků. Mezi různými strašáky, kočkami, psy, boudami a stromy, v partách i osaměle. Dětství uchovávané v paměti a z ní jako z kabelky s ostýchavou nostalgií a pochybovačnou ironií vytahované. Odtud ostatně pochází i název Walls & Handbags, tedy Zdi & kabelky.

Losers Cirque Company: Walls & HandbagsLosers Cirque Company: Walls & Handbags | Letni Letna

Ústřední postavou je malý kluk představovaný osmiletým českým gymnastou Kryštofem Ungerem. Právě on je hlavní hvězdou a nejvýraznější akvizicí produkce. Na začátku se objeví s plátěnou taškou v ruce zpoza dřevěné ohrady tvořené z pevných, dlouhých lavic skloubených těžkými fošnami. Ty jsou hlavní – a v podstatě jedinou – rekvizitou představení. Pětice perfomerů s nimi, na nich a mezi nimi tančí, rozpohybovává je, staví do různých struktur a uskupení, využívá je jakožto nářadí i obraz. A s nimi po celý čas i malý Kryštof. Dělají s ním neuvěřitelné „kousky“ – nosí jej na hlavě, točí na jedné i obou rukou, mají jej na kolenou, na zádech, na krku. Houpají s ním a házejí, jako by byl gumový, jako by byl loutka.

Losers Cirque Company: Walls & HandbagsLosers Cirque Company: Walls & Handbags | Letni Letna

Jeho to však baví. Provokuje je, honí se s nimi, tančí, schovává se jim. Vymýšlí různé pohybové a rytmické hry. Maně si tak divák vzpomene na komika němého filmu Bustera Keatona, kterého rodiče jako malého používali při svých kabaretních vystoupeních jako „hadr na holi“. Je to divoké a fascinující, co si s Kryštofem tanečníci i Kryštof sám dovolí.

Další osobností představení je Lukáš Macháček neboli Tane Mahuta. Tělesně i pohybově vysoce disponovaný performer nabízí náročná fyzická a akrobatická čísla na těch nejkrkolomnějších konstrukcích. S kamennou tváří, jako by to byla ta nejjednodušší věc na světě. S Kryštofem si rozumějí, důvěřují si. Vzniká mezi nimi silné pouto.

Losers Cirque Company: Walls & HandbagsLosers Cirque Company: Walls & Handbags | Letni Letna

A právě to je nový cirkus, proto je dnes tak přitažlivý. Aktéři nabízejí neředěnou romantiku, opravdovost, lidskost a svobodu. Myslí i těl, idejí i pohybu. Vrcholová akrobatická čísla v dramatických tanečních a pohybových situacích. S humorem a grácií, jakoby samozřejmě.

Losers Cirque Company, duu SKUTR a choreografce Janě Burkiewiczové se podařilo spolu se srbskou spisovatelkou Marijou Pavlović, jež spolupracovala na námětu a scénáři, vytvořit dynamickou, vtipnou, nesentimentální inscenaci, jež posunula český nový cirkus opět o stupeň výš.

Losers Cirque Company: Walls & Handbags
(uváděno na festivalu Letní Letná)
Režie: SKUTR, Jana Burkiewiczová
Hodnocení: 90 %