Letní výprodeje ve městě právě začaly

Kdy se vybavit letním zbožím? Právě teď. Obchodníci ho zlevňují více než v minulých letech.

Kdo chce vědět, kdy začnou letní výprodeje ve městě, měl by sledovat slevovou kampaň největšího pražského outletového centra Fashion Arena. Tamní obchodníci už druhým rokem snižují ceny letního zboží jako první. Ještě na jaře.

„Cenový trhák začal ve středu 9. června. Všech šest desítek obchodů naráz odstartovalo velké slevy. Začínáme tak brzy, aby se u nás lidé vybavili na léto,“ říká Iva Janovská z Fashion Areny. Hned po ránu přišlo o pětinu zákazníků více než v jiné dny.

Hned nato se rozšíří slevová vlna dál po Praze. Mezi prvními výrazně zlevní v nejbližších dnech například polský módní řetězec Reserved nebo obchodní dům C&A. „Začneme v druhé polovině června. V prvních fázích výprodeje zlevníme o třicet až padesát procent. Na konci výprodeje až o sedmdesát procent,“ říká Hana Jandová, mluvčí módních obchodů C&A.

Teplé oblečení bude chybět

Letošní výprodeje budou jiné, shodují se obchodníci. Kvůli deštivému a studenému jaru prodávali především dlouhé kalhoty, svetry a bundy.

Tohle tradiční jarní zboží bude teď ve výprodejích chybět. „Tentokrát bude letní oblečení zastoupeno více, než bylo obvyklé,“ říká Pavel Novák, manažer dámské kolekce C&A.

Největší obchodní dům v centru města Palladium slibuje, že do konce června zlevní téměř všichni tamní obchodníci.

„Někteří zlevní celoplošně všechno zboží, ale slevy půjdou v několika vlnách. Nejdříve zařadí modely, které se hůře prodávaly. Sleva u nich bude výraznější, klesne až na polovinu. Následně se sníží až o sedmdesát procent,“ míní mluvčí nákupního centra Iva Roper.

Teplo brzdí výprodeje

Na „své“ květované šaty se chodí do obchodu se švédskou módou H&M každý týden dívat osmadvacetiletá kadeřnice Ivana Pospíšilová. „Stály osm stovek, zlevnili je o dvě stě korun, ale i to se mi zdá pořád drahé. Na dovolenou jedu až za měsíc, tak doufám, že je zlevní, hlídám je, aby je nevyprodali,“ říká zákaznice.

S posledními horkými dny, kdy teploty v Praze vystupují ke třicítce, však někteří prodejci začínají se slibovanými slevami váhat a běžné ceny chtějí dva tři týdny zachovat. Pro zákazníky to znamená další dny čekání.

Ne však nadlouho. Obchodní řetězce chtějí letní oblečení rozprodat ještě dříve, než jim kupující odjedou na prázdniny a dovolené a metropole se vylidní.

„Aktuálně se s příchodem teplého počasí začaly prodávat vyloženě letní modely - krátké topy, sukně, kraťasy a plavky,” říká Iva Roper z nákupního centra Palladium.

Například Mark&Spencer podle ní zaznamenal nárůst prodeje pohodlné módy na dovolenou převážně z přírodních materiálů.

Od hraček po grily

Letní výprodej a ještě vyšší slevy než obchody s módou plánují hypermarkety. Tam budou ceny padat až o osmdesát procent. Už teď mohou zákazníci hypermarketů Tesco ušetřit například na pánských šortkách až padesát procent a třetinu ceny na dámských tílkách. „Oblíbené jsou akce dva za cenu jednoho,“ podotýká Eva Karasová z Tesco Stores.

Za tři týdny začnou výrazně snižovat ceny i hypermarkety Albert. Do výprodeje jde veškeré sezonní zboží. „Zlevníme oblečení, sportovní potřeby, zahradní nábytek i celé komplety potřeb pro grilování. Od dětských nafukovacích hraček do bazénu až po lopatky a kleště na grilování,“ vysvětluje Lukáš Hora ze společnosti Ahold Česká republika.

Překvapení chystá společnost Kaufland. „Mimořádné slevy na vybraný sortiment se budou týden od týdne lišit. Zákazníci se mohou těšit na cenově velmi atraktivní nabídku,“ říká Michael Šperl z Kauflandu.

O měsíc dříve

Podle Jana Brokeše z Retailinfo, který provozuje weby o nakupování v Česku, začaly letošní slevy dříve. „Podle čísel za duben a květen se zdá, že letní výprodeje začaly o měsíc dříve než loni,“ říká projektový manažer. Zároveň ale upozorňuje, že jsou nižší než obvykle. V průměru o dvě procenta. Neočekává, že se dostanou na loňskou průměrnou slevu osmadvacet procent.

Nejvíce se teď v akci nabízí elektronika a bílé zboží, zahradní nábytek a potřeby pro domácnost začnou podle Brokešova odhadu zlevňovat v nejbližších dnech.

Štěrboholský outlet slibuje výprodej až do poloviny srpna. To už se ale na pulty začne tlačit podzimní zboží. „Nové zboží navážejí prodejny většinou od druhé poloviny července nebo začátkem sprna,“ upřesňuje Iva Roper z Palladia