Letním open airům vládne rock

Období letních hudebních festivalů pod širým nebem nabízí řadu možností především rockerům.

Rockové open airy v Karlovarském kraji jsou jednodenní akce s řadou vystupujících kapel. Jediným dvoudenním festivalem je tradiční Folková Ohře, která se odehraje na Horním hradě.
První srpnovou akcí bude Motorcycle Revival Rock Fest, na němž vystoupí v loketském amfiteátru sedm kapel, z toho pět revivalových. Jde o doprovodnou akci motokrosového mistrovství světa.
Do amfiteátru se mohou na konci měsíce těšit také příznivci maďarské skupiny Omega, kterou zde poslouchalo v 70. a 80. letech hodně rockuchtivých lidí. „Lístky na Omegu se prodávají velmi dobře, předpokládám, že bude plno. Navíc před nimi zahraje Radim Hladík s Blue Effectem a Luboš Pospíšil, což je pro řadu lidí určitě důvod, proč přijít,“ říká promotér Vladimír Suchan.
Vzápětí po revivalovém večírku se uskuteční dva festivaly. Prvním z nich je sedmý ročník Festivalu bez hvězd, který pořádá občanské sdružení Mánička na novorolském koupališti. „Nejvíce si cením, že se nám podařilo získat skupinu Please the Trees,“ láká hlavní organizátor Eda Bartůšek. Kromě nich zahraje dalších pět skupin, včetně vítěze loňské hitparády Karlovarské rockové mapy – skupiny Friday.
Festival je známý také bohatým doprovodným programem, v němž vždy nabízí „aktuální“ pořady. Po loňské ekologii je to letos téma politických vězňů. Na přednášce vystoupí člen Konfederace politických vězňů. „Hlavně mladým lidem je třeba připomenout, co se tu dělo a jak je demokracie křehká. Při těchto pořadech nám jde o to, aby se lidé kromě zábavy s rockovými kapelami dozvěděli také něco navíc,“ vysvětluje Bartůšek. Přednášku doplní projekce filmu Věž smrti z historie jáchymovských lágrů.
V týž den se odehraje v Kraslicích rovněž sedmý ročník akce Rockové sady. V programu zahraje deset kapel včetně punkové legendy, skupiny Znouzectnost. „Samozřejmě nemůže chybět místní kapela Crom. Hvězdou večera bude Michal Pavlíček, který v současné době vydává nové dvojcédéčko,“ říká organizátor Jan Zmrzlý. Poslední víkend v srpnu se na Horním hradě scházejí příznivci folku na finále festivalu Folková Ohře. Ve dvou dnech zde zahraje sedmnáct formací, které představí pestrou podobu současné folkové scény.

Letní open air koncerty v Karlovarském kraji:

7. 8. Loket, 15 hodin
Motorcycle Revival Rock Fest
8. 8. koupaliště Nová Role, 15 hodin
Festival bez hvězd
8. 8. Městské sady Kraslice, 14 hodin
Rockové sady
28. 8. Loket, 18 hodin
Omega, Radim Hladík & Blue Effect, Luboš Pospíšil & 5P
29.–30. 8. Horní hrad, vždy od 10 hodin
Folková Ohře