Letošní folková sklizeň byla bohatá

O víkendu se konal ve Frýdku-Místku další ročník folk a country přehlídky Muzikantské žně.

Za jedenáct let existence se stal festival Muzikantské žně vyhlášenou atrakcí. Stejně jako každý rok i letos přilákal do Frýdku-Místku spoustu fanoušků folku a country nejenom z blízkého okolí. Zavítala sem i šestadvacetiletá Markéta Lisnikovská z Frýdku. „Na žních jsem už poněkolikáté. Moc podobných akcí se v okolí nekoná. Každý rok se tu objeví nějaká moje oblíbená kapela, letos jsem zvědavá hlavně na Poutníky,“ těšila se Lisnikovská.
Na festivalu se objevují mladé kapely i veteráni české folkové scény. Mezi nejvýraznější jména letos patřili Poutníci a bubenická skupina Jumping Drums. Největším lákadlem byl ale legendární písničkář
Wabi Daněk. Autor notoricky známých písní od táborových ohňů přijel sám vlastním autem a hned si taky postěžoval na situaci na silnicích. „O šoféra nezakopnete, zato debilů jako kdyby nasypal,“ konstatoval hudebník.
Vystoupení Wabiho Daňka přilákalo sedmatřicetiletého Petra Tvrdoně z Raškovic. Ten je zkušeným harcovníkem po country festivalech a ani na žních není poprvé. „Loňský ročník jsem vynechal, ale letos
si to vynahradím,“ usmíval se. Příprava akce takových rozměrů není žádný med a organizátorka
Pavla Walková o tom ví své. „Snažíme se udržet náklady i vstupné co nejníže. Dá to ale pořádnou práci a zabere spoustu času. Hlavní hvězdy musím oslovit i rok dopředu,“ řekla Walková.