Letošním největším hitem IBF budou pasivní domy

Stavební veletrhy v Brně představí od 12. do 16. dubna řadu inovací z tohoto oboru. Velkou pozornost určitě přilákají prvky pro nízkoenergetické a pasivní domy. Na přehlídce stavitelského umu však nebudou chybět ani zajímavé interiérové prvky nebo nové multifunkční stavební stroje.

#####Nová tvarovka zajistí výbornou izolaci

Technologický pokrok ve výstavbě pasivních a nízkoenergetických domů představí také firma Asting CZ. Nová tvarovka Maxplus Aku zastupuje systém ztraceného bednění z tepelné izolace neoporu a cementovláknité desky pro umožnění akumulace do betonového jádra stěny. Výhodami jsou výborné tepelně-technické vlastnosti se součinitelem prostupu tepla od 0,20 do 0,12 W/m2 K, jednoduchost a variabilnost. Obvodová stěna je zbavena tepelných mostů od kotevních prvků. Subtilní konstrukce železobetonového jádra zaručuje minimální tloušťku obvodové stěny a stabilitu stěnové konstrukce. Trendu budování energeticky úsporných staveb se snaží vyhovět také „přesná“ tvárnice společnosti H+H Česká republika. Výrobek s obchodním názvem H+H Greenblock se vyznačuje vysokou hodnotou tepelného odporu a není tak údajně potřeba již dodatečné zateplení.

#####Od podlahy po střechu

V interiérech se výrazně promítá rostoucí obliba přírodního vzhledu. Švédský výrobce parket Kährs představuje rustikální řadu Da Capo se vzhledem hrubě opracovaného dřeva. Devět dubových dekorů je vykresleno do přirozeného motivu s charakteristickými velkými suky a prasklinami i speciálními dřevěnými kolíky zapracovanými do struktury povrchu chráněného vrstvou přírodního oleje. Místnosti tak vtisknou hřejivou patinu času. Zakomponování rohového okna umožňuje Porotherm překlad Vario společnosti Wienerberger. Nový systém stačí doplnit speciálním ocelovým sloupkem a hlavicí svařenou z válcovaných profilů. Výsledkem je elegantní provedení bez mohutného rohového sloupku, který často kazí architektonické pojetí bydlení. Překlad je nově vybaven též jednotnou univerzální schránkou pro vsazení venkovní rolety či žaluzie. Rohové okno je však možné postavit i zcela bez sloupku, pouze s provizorním podepřením ocelové hlavice, jež se po dosažení plné únosnosti stropu zase odstraní.

Nutné však je provést dodatečné vyztužení konzol překladů v obou směrech. Bydlení s využitím rohového okna s venkovním zastíněním nejen chrání před nežádoucími pohledy a hlukem zvenčí, ale šetří též energii. V zimě z domu neuniká tolik tepla a naopak v létě dovnitř nepronikne horko zvenčí, čímž se významně snižují výdaje na vytápění a klimatizaci. Nabídka veletrhu se zaměří též na moderní přírodní obkladové kameny, jako jsou břidlice, pískovce, křemence. Společnost Stonepanel, Cupamat ČR představí inovační systém SKY, kotvicí prvek jako součást kamenného panelu, rohové díly a především novinku v podobě flexibilního lepidla Stonepanel. Tremco illbruck zase zařazuje novu produktovou řadu tmelů na bázi modifikovaného polyuretanu SPUR ohleduplného vůči životnímu prostředí se zřetel na celosvětový rozvoj tematiky Green Building.

#####Střešní systém Vergola přichází z Austrálie

Další novinka přiletí až z daleké Austrálie, a to nejen na český trh, ale do celé střední a východní Evropy. Firma Rogan Solutions představí stínicí střešní systém Vergola, který využívá unikátního technického řešení k vytvoření příjemného klimatu na terase jak za plného slunce, tak i v dešti. Při prvních kapkách se díky zabudovanému dešťovému senzoru lamely automaticky uzavřou a vytvoří voděodolnou střechu. Dvouplášťový profil zajišťuje tepelnou a zvukovou izolaci. Nespornou výhodou je možnost kontrolovat množství světla, stínu i ventilace na dálkovém ovládání z vnitřku domu. V oblasti střešních krytin představí nový produkt společnost Tondach. Současnou barevnou škálu rozšiřuje o další povrchovou úpravu – glazuru natur. Jde o zušlechtění přírodní cihlové barvy, která tak získá vyšší odolnost vůči znečistění. Systém rekonstrukce střech zase dostává novou možnost provést opravy bez narušení spodních vrstev pláště pomocí tzv. parozábrany. Nabídku zdicích materiálů firma obohatila o zdění na PUR pěnu.

#####Na velikosti záleží

[file:9714:small:right]

Okolí domu zvelebí dlažba, která je nyní také dostupná v nových provedeních. Trendem jsou větší rozměry, například společnost Best přichází s velkoformátovými výrobky až po 100 x 120 centimetrů. Škála dvou nadstandardních povrchových úprav a šesti barevných provedení je určena především pro pěší zóny, náměstí či terasy. Velké dlaždice působí elegantně i v interiéru, jako v koupelnách, kuchyních či na schodištích. Na brněnském veletrhu se představí velkoformátové rektifikované slinuté keramické dlažby a obklady Bigtile. Zabroušené hrany umožňují pokládku s minimálními spárami a díky nenasákavosti jsou mrazuvzdorné a snadno se čistí. Standardní délka hran se pohybuje od 60 až do 120 centimetrů, atypickým je rozměr 100 x 300 centimetrů s tloušťkou pouhých tří milimetrů. Barevná škála zahrnuje moderní imitace přírodních kamenů, například pískovce, břidlice, mramoru nebo opuky. „Jako novinku budeme na Stavebních veletrzích Brno prezentovat dlažbu a obklad, které věrně imitují přírodní travertin,“ uvádí firma.

Podlahy a stěny se však mohou „odít“ i do kůže nebo třpytivých odstínů. Vnitřek domů upraví i elegantní posuvné dveře. Výrobce stavebních pouzder pro tyto dveře Eclisse v Brně poprvé ukáže například <a href=„http://www.vase-pouzdra.cz“>pouzdro pro posuvné dveře</a> s vlastnostmi zdi, do něhož lze díky speciální stavbě vrtat a na stěnu připevnit různé předměty. Plášť pouzdra Ewoluto je silnější, než je obvyklé, a proto umožňuje pověsit skříňky, regály, police, ale i sprchový kout. Zvětší se tak užitný prostor a v úvahu přicházejí nová interiérová řešení. Firma představí i celoskleněné dveře s novým designem zabudované v pouzdře či inovovanou motorizaci dávající tišší a pomalejší automatický pohyb dveří. Může fungovat i na dálkové ovládání nebo fotobuňku.