Lety na Měsíc dokáže spolupráce s firmami až desetkrát zlevnit

Buzz Aldrin na povrchu Měsíce v roce 1969

Buzz Aldrin na povrchu Měsíce v roce 1969 Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Náklady na přistání na Měsíci mohou nyní být až desetinásobně nižší, než NASA dříve odhadovala. Astronauti by se na povrch Měsíce mohli vrátit již během pěti až sedmi let, vyplývá ze studie, kterou si nechal Národní úřad pro letectví a kosmonautiku vypracovat.

Dřívější odhady vyčíslily náklady na další přistání na Měsíci na sto miliard dolarů (necelých 2,5 bilionu korun). Nová studie ovšem ukazuje, že v současnosti by se daly spoluprací se soukromníky stlačit na desetinu.

„Tak významné snížení finanční náročnosti všechno mění,“ uvedl Mark Hopkins, šéf výkonného výboru Národní vesmírné společnosti (NSS), jež studii zpracovala.

Příjemné úvahy

V průběhu desetiletí navíc může na Měsíci vzniknout základna (stačí k tomu tedy jen sehnat 40 miliard dolarů) a nižší náklady na vesmírné lety by rovněž měly závažné důsledky pro osidlování dalších částí vesmíru.

Mohou usnadnit například cestu na Mars. Pro tyto účely by rovněž mohlo být užitečné využívat vodík z Měsíce jako palivo. Vše ale zatím zůstává v rovině hypotetických úvah. Nová studie nicméně naznačuje, že vzhledem k čtyřmiliardovému ročnímu rozpočtu NASA na pilotované lety nakonec nejsou další vesmírné cesty s lidskou posádkou tak nedosažitelné, jak se dříve jevilo.