Levné kuřecí maso chutná stále víc | E15.cz

Levné kuřecí maso chutná stále víc

Levné kuřecí maso chutná stále víc
Mražené kuřecí maso
• 
ZDROJ: Blesk.cz

Monika Krupíková

Kuřecí si vydobylo pozici nejpopulárnějšího masa na světě. Počet kuřat chovaných na farmách už převyšuje počet všech ptáků planety.

Chov kuřat a obchodování s jejich masem se staly velkým byznysem. Pomohl tomu zejména nárůst spotřeby kuřecího z důvodu jeho stabilně nízké ceny. Podle OECD konzumace jiných druhů masa, jako je hovězí nebo vepřové, dlouhodobě stagnuje. Naopak u kuřecího od devadesátých let vytrvale roste. Podle studie Carys Bennettové z Univerzity v Leicesteru citované týdeníkem Economist počet kuřat chovaných na farmách převyšuje počet všech ptáků na světě.

Milovníci levného kuřecího vděčí za příznivou cenu selektivnímu chovu i antibiotikům, díky kterým rostou opeřenci do stále větších rozměrů. V roce 1940 vznikla v Spojených státech soutěž, komu se podaří vypěstovat co největší kuře, jímž bude možné nasytit celou rodinu. Od té doby chovaná zvířata dost vyrostla.

Ústup od čistě kuřecí tradice. KFC začne testovat bezmasou variantu

Ze studie Martina Zuidhofa z Albertské univerzity v kanadském Edmontonu vyplývá, že se velikost kuřat za necelých padesát let více než ztrojnásobila. Průměrná váha 56denního kuřete činila v roce 1957 bez deseti deka jeden kilogram, v roce 2005 už to bylo 4,2 kilogramu.

Díky selektivnímu chovu a často i přidávání antibiotik do krmení dokážou farmáři vykrmit drůbeží jedince mnohem rychleji. Kuřata chovají v klecích s omezenou možností pohybu, díky čemuž vyžadují i méně krmení. Pro farmáře je také výhodnější chovat jedno velké kuře než dvě menší. Na produkci jednoho kilogramu masa dnes farmář potřebuje 1,3 kilogramu zrní, což je téměř o polovinu méně, než tomu bylo v roce 1985.

V návaznosti na nízkou cenu roste spotřeba kuřecího masa i v chudších zemích. Důsledkem toho se kuřecí stalo nejvíce obchodovaným masem na trhu.

Gastrohity 2019: vylepšená voda i zelenina
Sankce brzdí výrobu konzervovaného masa v Kaliningradu. Podívejte se do jedné z továren

Autor: Monika Krupíková
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!