Lewis Hamilton bude jezdit v mercedesu

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton Zdroj: Profimedia.cz

Praha Pilot formule 1 Lewis Hamilton se nedohodl na nové smlouvě se svou stávající stájí McLaren a od příštího roku bude jezdit za Mercedes.

V německém týmu nahradí sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera, o jehož další budoucnosti ve formuli 1 není dosud jasno. McLaren jako náhradu za Hamiltona angažoval Mexičana Sergia Pereze ze stáje Sauber.

O odchodu britského pilota z McLarenu se spekulovalo již delší dobu. Hamiltonovi končila smlouva a k jejímu prodloužení se neměl. Přestože šéf McLarenu Martin Whitmarsh prohlásil, že nabídl Hamiltonovi rekordní finanční podmínky, pilot se nakonec rozhodl odejít do papírově slabšího Mercedesu.

Jeho rozhodnutí způsobilo mezi odborníky velký údiv. Whitmarsh Hamiltonův odchod označil dokonce za chybu. McLaren letos vyhrál pět závodů, Mercedes jeden. „V Hamiltonově rozhodnutí hrály roli asi i jiné důvody,“ naznačil pro BBC Eddie Jordan, bývalý majitel jedné ze stájí.

U McLarenu jezdil od 13 let

Jeho slova potvrdil i sám pilot. „Pro mě nastal čas začít novou kapitolu,“ uvedl Hamilton. „Těším se na to. Mercedes má v motoristickém sportu velkou tradici,“ dodal. Britský jezdec podepsal s novým týmem tříletý kontrakt, jeho finanční podmínky nebyly zveřejněny.

„Přejeme mu jen to nejlepší v jeho další kariéře,“ prohlásil Whitmarsh. „Jsem vděčný za příležitost a podporu, kterou jste mi dávali celý můj život a celou mou kariéru,“ reagoval Hamilton, jehož McLaren podporoval od pilotových 13 let.

Schumacher zatím neví, co bude dělat

Hamilton v Mercedesu nahradí legendu formule 1 Schumachera. Jeho další budoucnost je zatím v mlze. „On sám se ještě nerozhodl, zda bude pokračovat nebo co chce dál dělat,“ uvedl šéf Mercedesu Ross Brawn. „Jisté je nyní jen to, že Michael končí v Mercedesu,“ prohlásila Schumacherova manažerka Sabine Kehmová, která ale zároveň vyvrátila spekulace, že vyjednávala se Sauberem, kde se uvolnilo místo po odchodu Pereze. „Ano, byla jsem v Sauberu, ale o nic nešlo. Byla to jen společenská návštěva. Michael zatím vůbec neví, zda chce dále závodit, natož kde,“ dodala.