LG.Philips: smutný příběh

Zlí jazykové tvrdili, že továrna na obrazovky využije daňových prázdnin a pak z Hranic odejde. Skončila ale ještě dřív.

Hranice/ Právě před deseti lety se začal psát příběh průmyslové zóny v Hranicích. Ani desetileté daňové prázdniny a 1,3 miliardy investičních pobídek od státu ale nezabránily tomu, že výroba obrazovek v LG.Philips v Hranicích už skončila.

Namísto slibovaných 3 250 pracovníků zaměstnávala továrna jen třináct stovek lidí. Padla stavba bytů pro zaměstnance i naděje místních na rozvoj podnikání a města.

„Byly to zlaté časy. Nebýt Philipsu, tak Hranice dávno umřely. Mně Philips dal zajímavou práci, styk s velkým světem a umožnil mně další postup,“ zavzpomínal muž, který v továrně pracoval.

Dnes patří areál společnosti CTP Invest, která ho chce do tří let postupně obsadit nájemníky.
Byl LG.Philips přínosem pro Hranice? „Myslel jsem si, že bude. Ale město jen vložilo padesát milionů korun do výkupů pozemků a není z toho žádný efekt,“ uvedl zastupitel Vladimír Juračka.

Podle místostarostky Radky Ondriášové díky továrně klesla v regionu nezaměstnanost. „V té době to Hranicím pomohlo. Byla tu spousta lidí na stavbách, jedli, bydleli a nakupovali ve městě. Díky stavbě vznikla pracovní místa. A jestli nic, tak v Evropě jsme se stali známými kvůli aféře s výkupem jednoho pozemku,“ řekla Ondriášová.