Liberální Silicon Valley? Google platově diskriminuje ženy

ilustrační

ilustrační Zdroj: E15

Ilustrační foto
Google
Google vychází z dat své služby Google Maps Panoramio, která provazuje fotky uživatelů této služby s místy službách na Google Maps a Google Earth
Google
Mapy.cz proti Google Maps - souboj přístupů
6
Fotogalerie

Úřad práce Spojených států obvinil americkou společnost Google z nerovnosti v platových podmínkách žen a mužů. Toto obvinění není první, které úřady proti Google vznesly. Na začátku tohoto roku společnost neposkytla informace o platech zaměstnanců, které jsou potřeba k auditu společnosti. 

"Úředníci odhalil soustavný nepoměr platů mezi ženami a muži v rámci celé společnosti,“ uvedla Janette Wipper, regionální ředitelka Úřadu práce, pro server The Independent. „Získali jsem několik závažných důkazů, které ukazují na značnou diskriminaci žen na většině pracovních pozic v ústředí Google,“ řekla Janet Herold, právní zástupkyně vládního úřadu.

Google všechna tato tvrzení popřel a prohlásil, že je to poprvé, kdy bylo proti společnosti vzneseno takové obvinění. Zároveň kritizoval úřad práce za neposkytnutí informací, jak sesbíral data o této situaci.

„Každoročně děláme rozsáhlé analýzy platových podmínek žen a mužů v rámci celé společnosti a nenalezli jsme žádné nerovnosti,“ uvedla společnost v oficiálním prohlášení.

Na sociální síti Twitter společnost zveřejnila prohlášení, že „může hrdě říci, že urovnali veškeré nesrovnalosti v platech a všem svým zaměstnancům bez ohledu na rasu poskytují stejné platové podmínky“ a trvá na tom, že jakékoli nerovnosti v platech žen mužů potlačili.

Které mapy jsou lepší? Google, nebo Seznam? Podívejte se: 

Video placeholde

Mapy.cz proti Google Maps - souboj přístupů • Živě.cz

Toto obvinění není první, které úředníci proti Google vznesli. Na začátku tohoto roku společnost neposkytla informace o platech zaměstnanců, které jsou potřeba k auditu. Google k tomu uvedl, že informace neposkytl ze soukromých důvodů a také proto, že požadavky byly moc obecné. Nakonec byl ale nucen požadované informace úřadům odevzdat.

Federální úřad pro dodržování smluvních věcí pracuje se společnostmi, které obchodují s vládou za více než deset tisíc dolarů ročně a zakazuje „diskriminaci v zaměstnání podle rasy, barvy, náboženství, pohlaví, sexuální orientace, genderové identity nebo původu.“

Federální úřad tvrdí, že situace ohledně předání informací nenarušuje obchodní činnost společnosti Google, ale spíš zhoršuje obvinění o genderové nerovnosti, do které společnost dle svých vlastních slov investovala 150 milionu dolarů. Z celkového počtu 70 tisíc pracovníků Google tvoří třetinu ženy. U technologických pozicí zastávají ženy jen 19 procent.

Problematika nerovnosti platových podmínkách žen a mužů je v USA stále aktuální téma. Úřad práce prověřuje genderovou nerovnost v Silicon Valley, která měla za následek právní řízení proti firmě Oracle na začátku tohoto roku. Společnost byla obviněna, že „bílý muž dostává vyšší plat, než žena jiné barvy zastávající stejnou funkci a vykonávající podobnou práci“.