Liberecký dixieland Old Stars znovu nastupuje

Populární dixieland začal znova hrát.

Liberecký dixieland Old Stars po téměř pětiměsíční nucené přestávce se znovu postavil v závěru letošního roku na prkna libereckého Experimentálního studia a sklízel potlesk diváků jako vždy v minulých 50 letech. Tak dlouho již kapela existuje, v současnosti osm muzikantů nasčítá přesně 500 let věku. Inu Old a Stars.

„V loňském roce jsme oslavili padesátiny naší kaplely. Za tu dobu jí prošla celá řada skvělých muzikantů, bohužel, sedm z nich už není mezi námi. Posledním, který nás letos 5. srpna opustil, byl dlouholetý klarinetista a kapelník dixielandu Jaroslav Handlíř,“ smutně konstatoval bubeník Jiří Maršík s tím, že úmrtí kapelníka předcházela v prosinci 2007 ještě smrt výborného trumpetisty Oty Daníčka. A tak se po odchodu Jaroslava Handlíře zprvu zdálo, že dixieland v Liberci po 50 letech skončí. „Nakonec ale zvítězil názor, že se pokusíme o pokračování,“ prozradil Jiří Maršík.

A tak kapela znovu zkouší v sestavě Jan Novák (trubka), Áda Štrejl (saxofon, klarinet, zpěv), Josef Sehnoutka (trombon), Jiří Maršík (bicí), Antonín Štros (basa), Jiří Kutík (banjo), Vladimír Medek (klavír) a před nedávnem začal s Old Stars spolupracovat osmašedesátiletý klarinetista Miroslav Dědek z Frýdlantu. Na klarinet v několika skladbách zatím zaskakuje saxofonista Áda Štreil, známý též jako bývalý člen country kapely Sešlost a kapelník současného UQ Bandu.

„Počítáme s tím, že základ našeho repertoáru bude původní, tak jak jej hrajeme už řadu let a jak jsou zachyceny na našem CD. Posluchači se tedy zase mohou těšit na tradicionály jako Washington and Lee swing či Over in The Gloryland,. Nebudou chybět osvědčené skladby Tischomingo blues, Riverside blues Hello Dolly a osvědčené It is e long way tu Tipperery, That lucky old sun (Š´tastné slunce) a populárního Johna Browna,“ shrnul Áda Štreil s tím, že dixieland bude zkoušet i nové skladby, které představí na prvních koncertech v úvodu roku 2010.