Lidé nosí policii desítky zbraní

Pokud teď odevzdáte zbraň na policii, vyhnete se trestu za nedovolené ozbrojování. Milost vám zaručí amnestie.

Kulovnice, brokovnice, malorážky, ale i nejrůznější střelivo. To vše mohou jejich držitelé odevzdat na policii v rámci amnestie. Dokonce se i vyhnou trestnímu stíhání za nedovolené ozbrojování. Tento druh amnestie vyhlašuje policie vždy jednou za šest let. A mezi lidmi má ohlas. Podle policejní mluvčí Dany Ladmanové odevzdali při předchozí amnestii, která byla v roce 2003, téměř devět desítek zbraní a přes dvě stovky kusů střeliva.

Letošní amnestie začala 1. února a pokračovat bude ještě celé první pololetí, tedy až do 31. července. Podle aktuálních čísel o počtu odevzdaných zbraní je možné, že výsledná cifra překoná amnestii předchozí. „Lidé už odevzdali čtyřiašedesát zbraní. Nejvíc – osmnáct – je kulovnic. Jen o dvě méně, tedy šestnáct, je brokovnic a dalších patnáct tvoří pistole,“ upřesnila Ladmanová. Zatímco počáteční měsíce byly co do počtu odevzdaných zbraní chudé, začátkem května se situace obrátila a se zbraněmi začalo přicházet stále více lidí.

Nouze nebyla ani o některé atypické kousky zbraní. „Například k nám jeden muž přinesl takzvané čtyřče, neboli zbraň se dvěma brokovými a dvěma kulovými hlavněmi. Poměrně často lidé odevzdávají perkusní revolvery,“ uvedla Ladmanová. V okamžiku, kdy dotyčný odevzdá zbraň nebo jakoukoliv její část, vydá mu policista potvrzení o převzetí zbraně do úschovny.

Majitel zbraně se jí však nemusí zbavit napořád. „Pokud bude mít zájem, stačí do dvou měsíců od jejího odevzdání do úschovny požádat o vydání příslušných dokladů, které by dotyčného opravňovaly k držení této zbraně,“ dodala Ladmanová.

Současně lze vlastnictví zbraně převést i na jiného držitele. Policisty čeká v okamžiku, kdy dostanou na stůl zbraň odevzdanou v rámci amnestie, mravenčí práce. Musí totiž zjistit, zda nebyl zbraní spáchán přestupek, nebo dokonce trestný čin. „To se zatím ani u jedné z odevzdaných zbraní nestalo,“ říká policejní mluvčí.

Všechny zbraně se rozdělují do tří kategorií. Do kategorie A patří například vojenské zbraně, dále palné nevyrobené z kovů a různé druhy střeliva. A pak také doplňky zbraní – tlumiče, laserové zaměřovače. Ve skupině B jsou například krátké opakovací nebo samonabíjecí zbraně, signální zbraně. Skupina C pak čítá plynové zbraně nebo více než dvouranové nebo opakovací zbraně zkonstruované na principu perkusních zámkových systémů.