Lidé rozhodli. Jen v Klánovicích

V Klánovicích lidé pohřbili golfové hřiště, v Ďáblicích referendum o skládce neplatí.

Obyvatelé pražské městské části Klánovice v sobotním referendu vyhráli bitvu proti golfovému hřišti. Přesto není jasné, zda bude vůle lidu naplněná. Proti výstavbě se vyslovilo 1211 lidí, tedy něco přes osmdesát procent z odevzdaných hlasovacích lístků. K referendu přišla polovina lidí.

Problém? Pozemek

„Obávám se, že refendum lze napadnout. A pokud vím, několik lidí už podalo návrh na soudní přezkoumání. Problém je, že pozemek, o který jde, není náš, nýbrž Lesů České republiky,“ řekl klánovický starosta Jaroslav Losert.

Golfové hřiště bývalo v Klánovicích v době první republiky, po druhé světové válce však stát pozemek znárodnil a nechal zalesnit.

Společnost Forest Golf Club Klánovice se snaží devítijamkové hřiště obnovit. Podle zástupce občanského sdružení Pro-Golf 2005 Petra Šafránka lze referendum považovat jen za aktuální průzkum veřejného mínění, nikoliv závazné rozhodnutí.

V Ďáblicích chyběly hlasy

Hlas lidu se naopak neprosadil v druhém pražském referendu, které se týkalo rozšíření skládky v Ďáblicích. I když si obyvatelé z okolí skládky mnohdy stěžovali na zápach, protestní hlas v pátek odevzdalo jen dvaatřicet procent oprávněných voličů. Nutných bylo nejméně pětatřicet.

„Referendum je neplatné a podle zákona může být další až za dva roky. Nejsem odborník na životní prostředí, ale nelze zpochybnit, že za peníze, které díky skládce naše městská část dostává, vybavenost Ďáblic vzkvétá. Máme například šest dětských hřišť,“ řekl tajemník radnice Vlastimil Fouček.
Skládka vznikla v roce 1993 a za dva roky už nebude stačit, proto ji chce provozovatel, společnost A.S.A., rozšířit.

Na ďáblické skládce většinou končí odpad ze středočeských obcí, a tak za její provoz plynou do pokladny městské části i magistrátu miliony korun.

„Stejně se ale většina hlasujících vyslovila proti skládce,“ komentovala neplatné referendum Taťjana Dohnalová z Občanského sdružení pro Ďáblice.