Lidé vzlétnou. Díky muzeu

Letecké muzeum je zatím jen na papíře a už se hlásí zájemci o práci v něm.

Ten skok dolů měří zhruba metr, ale do tváře člověku fouká vítr a pod sebou vidí zemi, jako by měl opravdu na zádech padák. Takovou atrakci si vyzkouší zájemci v Mladé Boleslavi. A co víc, pokud se jim zážitek zalíbí, popojdou jen pár desítek metrů a zakoupí si skutečný tandemový seskok na letišti. V jeho areálu vyroste letecké muzeum.
Připravuje ho Nadační fond letadlo Metoděje Vlacha, který v muzeu vystaví svých deset funkčních replik historických strojů. „Půjčujeme je na různé letecké dny, teď chceme, aby za nimi naopak lidé přijeli k nám,“ řekl předseda fondu Vladimír Handlík.
Ukázat chtějí i pětici strojů zapůjčených z Národního technického muzea v Praze. Fond usiluje i o získání historického Aera 45. „Letadlo se dostalo do kategorie veteránů a nemáme pro ně využití. Chceme ale, aby zůstalo v Česku,“ potvrdil jednání se zájemci Pavol Urbanovský z Aeroklubu Kolín.
Pozornost má přilákat i zvláštní vzhled budovy muzea. K práci v něm se už hlásí bývalí piloti.
Muzeum získá moderní podobu. „Hangár bude svým tvarem připomínat profil letadla,“ řekl architekt Michal Hlaváček. Funkční repliky by z něj mohly také vzlétnout.
Muzeum za přibližně sto milionů korun má z evropských dotací zaplatit Středočeský kraj. Spadalo by pod krajské Muzeum Mladoboleslavska. Vznik podporuje i vedení města. „Zatraktivnilo by ho pro turisty,“ míní náměstek primátora Adolf Beznoska.