Liga mistrů bude, slyšely Karlovy Vary

Mezinárodní hokejová federace rozhodla. Liga mistrů se do Karlových Varů přeci jen podívá.

V Karlových Varech ta zpráva vzbudila velký poprask. Hokejová Energie se na druhý pokus konečně probila ve finále přes Slavii a extraligový mistr se už už těšil na odměnu. Záhy však lázeňský klub zdrtila zpráva: Liga mistrů letos nebude, kvůli ekonomické krizi nejsou peníze.
Ještě víc se zlobili v Praze na Slavii. Reprezentační kouč Růžička se nechal slyšet, že bude po Faselovi a spol. žádat finanční náhradu.
Teď to vypadá, že se v Karlových Varech dočkají obojího. Ligy mistrů i kompenzace.
Bez ohledu na výsledky v sezoně budou mít totiž šanci zúčastnit se Ligy mistrů nebo o ni bojovat v kvalifikaci plánovaní účastníci zrušeného ročníku, tedy i Karlovy Vary a Slavia Praha.
Západočeši jako mistr mají účast již jistou, stejně jako ji bude mít zaručenou jejich nástupce na extraligovém trůnu. Pokud by Karlovy Vary titul obhájily, získaly by navíc kompenzaci dvě stě tisíc eur (přes pět milionů korun).

Dohodli se všichni

„Jsme v evropském klubovém hokeji ve velmi zajímavé a dynamické fázi. Bez ohledu na to, co bude nejlepší za pět nebo deset let, Liga mistrů je nyní nejlepší alternativou. Proto je její obnovení na podzim 2010 naším cílem,“ uvedl pro ČTK generální manažer Hockey Europe Peter Gudmundson.
Skupina Hockey Europe se přidala k národním svazům, které už potvrdily Mezinárodní hokejové federaci (dále IIHF), že mají o soutěž zájem.
Formát a počet týmů bude oficiálně zveřejněn až později, v soutěži by však znovu měly hrát kluby z nejlepších sedmi ligových soutěží v Evropě. Skupina Hockey Europe zahrnuje Českou republiku, Finsko, Německo, Slovensko, Švédsko a Švýcarsko. IIHF však nadále počítá také s účastí ruských klubů, které hrají Kontinentální ligu.
„Tato dohoda je velice důležitým krokem k obnovení hokejové Ligy mistrů. IIHF, národní asociace i jednotlivé ligy souhlasily s našimi úpravami a jsme teď všichni zajedno v tom, že chceme dosáhnout úspěšného opětovného startu soutěže,“ říká prezident IIHF René Fasel.
Součástí dohody zainteresovaných stran je také odškodnění klubů, které se kvalifikovaly do Ligy mistrů pro tuto sezonu 2009/10, jež však byla kvůli finančním potížím v polovině června zrušena. První ročník vyhrál Curych Lions.

Kolik dostanou peněz?

Právě kvůli ekonomickým problémům projekt celoevropské soutěže se zastoupením nejlepších týmů v minulosti již jednou zkrachoval a finanční otázka zůstává zatím stále nevyřešena.
Finanční kompenzace plánovaným účastníkům Ligy mistrů v současné sezoně IIHF zajistí, že se jednotlivé ligy nebudou soudně dožadovat náhrady škod, jak řada z nich avizovala. K tomuto kroku bylo údajně odhodláno i vedení české extraligy.
„Model kompenzací je ale vcelku složitý a má více variant,“ řekl ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban, který se jednání zúčastnil. Zainteresované strany podle jeho slov s dohodou zatím pouze souhlasily, podpis smluv bude teprve následovat. „To je ale jen formalita,“ podotkl Urban.
IIHF v tiskové zprávě nový hrací model Ligy mistrů nepoodhalila, podle Urbana je ale už rozhodnuto, že v hlavní části budou čtyři čtyřčlenné skupiny a hrát se bude i jeden kvalifikační turnaj. V sezoně 2008/09 hrálo finální část Ligy mistrů dvanáct týmů.