Liga mistrů startuje, ve vzduchu visí miliony

Finále Ligy mistrů, FC Barcelona,Manchester United

Finále Ligy mistrů, FC Barcelona,Manchester United

Už v úterý startuje další ročník fotbalové Ligy mistrů. Tentokrát i s českým účastníkem. Poprvé v historii klubu si slavnou evropskou soutěž zahraje Viktoria Plzeň, jež se v základní skupině utká s obhájci titulu z Barcelony, s AC Milán a také s běloruským mistrem BATE Borisov. Právě s Bělorusy se český mistr poměří hned v úterý.

Účast Plzně v Lize mistrů vyvolala doslova senzaci. Protože stadion ve Štruncových sadech zrovna prochází rekonstrukcí, zvolilo vedení Viktorie jako náhradní stadion pražský Eden, jinak domovský stánek Slavie a od loňska i Bohemians 1905. Ač se nehraje v Plzni, dvacetitisícový stadion obsadili fandové Viktorie během několika hodin. Podle vedení klubu by se například na zápas s Barcelonou prodalo osmkrát více vstupenek, než bylo k dispozici.

Prodej lístků je jen jedním z příjmů, který Liga mistrů plzeňskému klubu přinese. Západočeši se mohou těšit i na podíl z prodeje televizních práv, který Evropská fotbalová unie (UEFA) rozděluje vždy po sezoně. A samozřejmě také na prize money, které UEFA vyplácí za účast v soutěži a také za dosažené výsledky.
Už nyní si Plzeň zajistila téměř deset milionů eur (244 milionů korun). Jen za účast v základní skupině totiž UEFA vyplácí 3,9 milionu eur. Dalších 550 tisíc dostane Plzeň za každý ze šesti zápasů, který v základní skupině odehraje.

A další jistou částkou je 2,1 milionu eur. Ta Plzni náleží za postup do posledního předkola soutěže.
Další finanční odměnu si mohou kluby zajistit svými výkony v zápasech. Za každou výhru v základní skupině vyplácí UEFA 800 tisíc eur, remíza je za polovinu. Odstupňovány jsou i odměny v dalších fázích soutěže.
Liga mistrů je nejlukrativnější fotbalovou soutěží. Pokud se sečtou příjmy za sportovní výsledky a podíl na prodeji televizních práv, kluby si mohou přijít na významné peníze, a to nemusí platit jen pro Plzeň s ročním rozpočtem ve výši zhruba sto milionů korun.

Loni si finančně nejlépe vedl poražený finalista Ligy mistrů Manchester United. Celkem si v Lize mistrů přišel na 53,2 milionu eur (1,3 miliardy korun). Barcelona, celkový vítěz, si pak odnesla druhou nejvyšší částku, a to 51 milionů eur.

Výdelky z Ligy mistru
v lonské sezone*Výdelky z Ligy mistru v lonské sezone* | uefa.com