Lovecká licence na drony. I tak se dá v Americe protestovat

Ne každý je nadšený z posledních výdobytků moderní doby. Phillip Steel z coloradského městečka Deer Trail však svoji nelibost vůči létajícím dronům málem přetavil v zákon, který by zavedl lovecké licence na létající roboty. Lovec s povolením by mohl po rádiově řízených helikoptérách až třikrát vystřelit, přičemž za každý úspěšný sestřel by od tamního úřadu vyinkasoval až stodolarovou odměnu..

Podle Steela porušují lety dronů vlastnická práva majitelů pozemků. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 1964 potvrdilo, že vlastníkovi půdy patří vzdušný prostor až tisíc stop nad ní,“ hájí svůj návrh.

Jeho sice extrémní, ale relativně opodstatněný postoj však podle agentury Bloomberg odráží rostoucí obavy Američanů o své soukromí, které by mohly kamerami vybavené drony narušovat. Třináct tamních států již přijalo zákony, které se v nějaké míře týkají omezení letů těchto strojů na svých územích.

I přes obavy o soukromí však obecní úřad v aktuálně 563 obyvatel čítajícím Deer Trail nakonec lovecké licence na drony vydávat nebude. Steelův návrh totiž podpořilo jen 188 občanů. I kdyby nakonec návrh prošel, nebyla by to žádná výhra.

Jakýkoliv úspěšný „lovec“, který by po letícím dronu byť jedinkrát vystřelil, by se po zinkasování odměny za sestřel následně musel potýkat s americkým Úřadem pro civilní letectví (FAA). Střelba po jakémkoliv létajícím přístroji je podle tamní legislativy samozřejmě zločin, nehledě na zodpovědnost za škody, které by padající stroj mohl způsobit.