LTE se šíří Českem, operátoři nečekají na výsledky aukce a předhání se

LTE

LTE Zdroj: Mobilmania.cz

Vodafone jde při pokrývání Česka rychlým mobilním internetem prostřednictvím technologie LTE svojí vlastní cestou. Firma nechce spoléhat na výsledek blížící se druhé aukce kmitočtů a do konce března příštího roku plánuje rozšířit pokrytí LTE a 3G na více než polovinu území republiky. Do konce příštího roku pak chce pokrýt téměř celé území Česka. A to vše na frekvencích, které již vlastní.

Konkurenční Telefónica dále pokračuje v postupném spouštění mobilního internetu LTE, od konce října je tato technologie dostupná v Brně, a to na frekvenci 1800 MHz, kterou firma již vlastní. Celkem tak pokrývá 40 procent obyvatel okresu Brno-město. „Díky tomu můžeme pokrývat vybraná území sítí LTE již nyní, bez ohledu na průběh aukce volných kmitočtů,“ řekl Tomáš Zetek, ředitel produktů a služeb společnosti Telefónica Czech Republic.

„Každý účastník aukce si může zvolit strategii odpovídající jeho podnikatelskému záměru. ČTÚ bude nicméně pečlivě sledovat, zda chování účastníků aukce nenasvědčuje tomu, že někteří z nich mezi sebou uzavřeli nepřípustnou dohodu, a splňují podmínky účasti v aukci,“ uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina na dotaz E15.cz, zda se úřad neobává snížení významu aukce kmitočtů.

Vodafone bude LTE šířit na frekvenci 900 MHz a nabídne jej všem zákazníkům, kteří využívají jakékoliv datové služby Vodafonu. Veškeré investice do LTE na frekvenci 900 MHz budou následně Vodafonem využity v rámci migrace na LTE vybudované na kmitočtech, které případně získá v aukci.

Mapa plánovaného pokrytí signálem LTE společnosti VodafoneMapa pokrytí signálem VodafoneMapa pokrytí signálem Vodafone | Vodafone

Pro nabídku těchto služeb firma využije 3MHz úsek, který má k dispozici v kmitočtovém pásmu 900 MHz. Dosažitelné rychlosti přenosu dat v této síti jsou srovnatelné se systémem 3G (HSPA+) a umožňují pohodlné využití internetu. Teoretická rychlost datových přenosů je až 20 Mbit/s, v průběhu testování bylo dosaženo reálné rychlosti přesahující 15 Mbit/s.

Rychlý internet na venkov

Naším cílem je zpřístupnit mobilní vysokorychlostní internet co nejrychleji co největšímu množství zákazníků. Proto LTE technologií začneme pokrývat menší města a venkov, kde v současné době rychlý mobilní internet zcela chybí,“ uvedla Tanja Richter, viceprezidentka pro technologie Vodafonu.

Rozšířená technologie LTE umožní zákazníkům využívat jak hlas, tak SMS a datové služby. Díky tomu mohou LTE služby na frekvenci 900 MHz využít zákazníci nejen v modemech, tabletech, noteboocích, ale i s chytrými telefony, které podporují LTE na zmiňované frekvenci. Většina nových chytrých zařízení podporuje LTE v pásmech 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz a současně 2G a 3G, čímž je zajištěno jejich dlouhodobé využití.