Lupiče, který držel rukojmí a požadoval výkupné, již zadrželi policisté

Výkupné tři miliony korun požadoval muž, který přepadl pobočku Komerční banky v Novodvorské ulici. Lupič byl ozbrojený a držel dvě rukojmí. Po vyjednávání s policisty propustil jednu z rukojmích, druhou osvobodili policisté. Policie ho po několika hodinách zadržela, chytil se na léčku.

Ozbrojený muž dnes dopoledne držel v Komerční bance v Praze 4 dvě pracovnice pobočky jako rukojmí. Požadoval výkupné v řádech milionů korun. Policie pachatele po několika hodinách zadržela, řekl novinářům pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. Jednu z žen pachatel propustil, druhou pak osvobodili policisté. Nikdo nebyl zraněn.

V Česku šlo o nepříliš obvyklý případ, za posledních 15 let drželi lupiči podle dostupných informací ČTK rukojmí pouze čtyřikrát.

Policisté dostali informaci o přepadení banky krátce před 10:30. Muž měl podle Hulana u sebe krátkou střelnou zbraň, kterou ohrožoval ředitelku banky a její zaměstnankyni. Zhruba po dvou hodinách ředitelku dobrovolně pustil. Po 14:00 pak proti pachateli zasáhl Útvar rychlého nasazení a druhou ženu vyvedl.

„Muž je podezřelý z loupeže,“ uvedl mluvčí. O výši možného trestu však nechtěl zatím spekulovat.

Na policejním zásahu se podílelo deset až 15 lidí. Významnou roli podle Hulana sehrála policistka v civilu, která odlákala pachatelovu pozornost. Nejprve ho však policejní vyjednavač dostal do bezpečné vzdálenosti od rukojmí. Policie při akci použila výbušku. „Pachatel byl překvapen rychlostí zásahu,“ prohlásil mluvčí.

Ulice Novodvorská byla po celé dopoledne uzavřena, policisté ji znovu otevřeli ve 14:40. V okolí budovy byl tým vyjednavačů, celá pražská zásahová jednotka a útvar rychlého nasazení. Pohybovala se tam zhruba stovka policistů, hasiči, záchranka a pyrotechnici. Nad místem kroužil vrtulník, autobusy byly odkloněny. Podle dopravně-informačního centra se už do ulice vrací doprava.

V okolí přepadené banky se nalézají dvě základní školy Jílovská a Filozofská, v kterých musela zůstat asi tisícovka žáků. Zřizovatelem škol je nuselská radnice. Její mluvčí Žaneta Pilařová ČTK řekla, že ředitelé dostali pokyn nepouštět bez souhlasu rodičů školáky z budovy. „Ředitelé rodičům volají, aby si žáky prvního stupně osobně vyzvedli. U žáků druhého stupně musí dát alespoň svolení, že mohou jít sami domů,“ uvedla Pilařová.

Člen ochranky Komerční banky podle České televize řekl, že pachatel byl v bance už v úterý a byl částečně zamaskovaný rouškou. Měl zájem o podnikatelský úvěr v řádu stovek tisíc korun. Dnes se prý muž do banky vrátil, zavřel se do kanceláře s úřednicí a ve chvíli, kdy do místnosti přišla i ředitelka pobočky vytáhl střelnou zbraň. Ostatní lidé z banky odešli.

Za posledních 15 let se odehrály čtyři podobné loupeže. V roce 1994 maskovaný muž, který s pistolí přepadl expozituru Komerční banky v Litovli na Olomoucku, vzal jako rukojmí třiadvacetiletou pokladní. Ženu vyvedl z banky se zbraní u hlavy. O pět let později podobným způsobem ohrozil lupič klienta Banky Haná v Mohelnici na Šumpersku.

Před dvěma lety vyloupili tři muži chomutovskou pobočku Raiffeisenbank. Při útěku s sebou odvezli z banky jednoho muže, později ho propustili. Ženu, která v náruči držela malé dítě, si letos v květnu vzal jako rukojmí pachatel, který přepadl banku v Ostravě-Zábřehu. Muž jí přiložil ke krku nůž.

Pobočku Komerční banky v Novodvorské ulici přepadl lupič už v červenci 1999, tehdy si odnesl sedm milionů korun. Mluvčí Komerční banky Monika Klucová ČTK řekla, že její zaměstnanci jsou pro tyto případy vyškoleni.