Lyžaři potkají záhadného tvora. U Hostýna

Skoro jsem se až lekla, když jsem poprvé uviděla snímek Hostýnského Yettyho. A co teprve vidět ho naživo! Po kopcích okolo Hostýna se záhadná postava s dlouhými bílými vlasy a s šedivým kožichem pohybuje už přes dva roky. Za tu dobu se podařilo zjistit, že Hostýnský Yetty s oblibou lelkuje na pařezu na kopci Bludný, odkud je za jasného počasí vidět prakticky celé Valašsko jako na dlani. Přesně se ale yetti vystopovat nedá. Vždy se náhle objeví a zase rychle zmizí. Když se ho obyvatelé podhostýnských obcí v létě, kdy Yetty trochu ztrácí ze své síly, pokusili chytit, neuspěli.

Vytrvalý déšť, bahno, zima a všudypřítomní houbaři. Takové léto se Hostýnskému Yettymu vůbec nezamlouvalo. Lidé našli jen vzkaz vyrytý na dubové kůře. Yetty v něm psal, že odchází ještě před vlaštovkami do teplých, a hlavně suchých krajin, kde si dá do pořádku pocuchané nervy i zplstěný kožich. „VRÁŤÝM SE S PRVŇÝM SNĚHEM!“ uklidnil poplašené Valachy v závěru svého dopisu.

Svůj slib Yetty dodržel a první lyžaři a běžkaři již hlásili setkání se záhadným tvorem. Evidentně si počkal na pořádné arktické mrazy a vrátil se do Hostýnských vrchů. Nejlepší příležitost, jak sněžného muže potkat, se naskytne již brzy všem zvědavcům. Yetty určitě vyrazí na svou oblíbenou trasu mezi Hostýnem a Trojákem v sobotu 11. února, kdy se po Hostýnských vrších budou pohybovat účastníci závodu na běžkách pro celé rodiny „Hostýnský YE“TY (čti jeď ty)“.

Závodu se může zúčastnit kdokoliv. Jeho smyslem není boj o první místa, nýbrž touha pořadatelů dostat lidi z tepla domovů do hor. Organizátoři akce chtějí, aby se lidé vypravili do hor, nasadili běžky nebo se šli projít. Aby viděli, že u Bystřice pod Hostýnem mají výborně připravené běžkařské stopy, a hlavně krásné hory.