Lyžování v Česku nekončí, některá střediska ještě fungují

telemark, ilustrační foto

telemark, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Většina skiareálů v České republice už lyžařskou sezonu ukončila, ale některá střediska stále zůstávají v provozu. Počasí jim zatím přeje. Například v Harrachově stále leží na svazích až půl metru sněhu a provozovatelé tamního areálu věří, že se bude lyžovat až do konce dubna.

V Harrachově počítali s tím, že tento víkend pro ně bude posledním v nynější lyžařské sezoně, a v dalších dnech už odstaví lanovku. Zvláště díky sobotnímu slunečnému počasí ale zavítaly do střediska stovky lidí a vzhledem k příznivé předpovědi počasí chtějí provozovatelé nechat otevřeno přinejmenším ještě o příštím víkendu.

Meteorologové nehlásí na příští dny vysoké teploty, v noci navíc klesá rtuť v teploměrech pod nulu, a sníh tak na svazích taje velmi pomalu. „Pokud to počasí a množství sněhu dovolí, upravíme sjezdovky i na poslední dubnový víkend,“ řekl Milan Goč ze Sportovního areálu Harrachov. Středisko v Harrachově je ale v Libereckém kraji posledním, kde lidé mohou lyžovat. V provozu navíc zůstane jen o víkendech, přes týden už zájem není.

Na sjezdovky ve Špindlerově Mlýně zamířilo v sobotu dokonce kolem 3 tisíc lidí. „Kvůli větrnému počasí ale dnes nejela žádná lanovka kromě Horních Míseček,“ uvedl Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. Mísečky, kde na sjezdovkách leží ještě kolem půl metru sněhu a ve volné krajině až dva metry, by chtěli provozovatelé udržet v chodu do 1. května, jinde již bude lyžování ukončeno.

Na Ovčárně je místy až půldruhého metru sněhu

V Jeseníkách se o víkendu lyžovalo už jen v nejvýše položeném středisku na Ovčárně, kde je místy až půldruhého metru sněhu. Podmínky jsou pořád dobré, přes víkend ale dorazily pouze desítky lidí. Pokud zájem lyžařů nevzroste, po dalším víkendu areál ukončí sezonu. Běžkaři si mohou zalyžovat pouze na trase mezi Ovčárnou a Švýcárnou, jinde sníh odtál.

Přes jarní počasí a blížící se konec lyžařské sezony platí v Jeseníkách nadále druhý lavinový stupeň. „V oblasti Velkého kotle jsou stále asi tři metry sněhu a v tomto počasí se mohou uvolnit základové laviny,“ varoval dispečer jesenické horské služby Martin Chalupa.

Několik set nadšenců o víkendu vyrazilo i na krušnohorský Klínovec. Tamní skiareál byl posledním v Karlovarském kraji, kde se ještě lyžovalo, a dnes již definitivně ukončil sezonu. Tato zimní sezona trvala na Klínovci oproti minulé o dva týdny déle.