Má sto mobilů. I ten nejstarší

Čtrnáctiletý Ondřej Čech sbírá mobilní telefony. Plánuje jich nashromáždit tisíc.

Sedí na posteli a podrobně zkoumá mobilní telefony, kterých kolem něj leží desítky. Většině lidí stačí jeden, ale čtrnáctiletý Ondřej Čech z Hodonína má svůj velký sen: chce jich vlastnit tisíc. Za patnáct měsíců se mu jich podařilo nastřádat zhruba sto.

„Když mi taťka před časem ukázal starý Alcatel, dal jsem ho na nabíječku a chytil se. A já chytil sběratelskou vášeň,“ vzpomíná blonďatý mladík na únor 2009. Hned poté začal obcházet zastavárny a bazary, kde se starší kousky objevují. Sleduje také internetové aukce a je rád za každý přírůstek. „Kusy staré více než osmnáct let stojí na webu kolem tisíce korun a víc. Za typ prvního mobilu na světě jsem dal dokonce patnáct set. Vyrobila ho firma Motorola a váží osm set gramů,“ říká Čech.

Něco zaplatí sám z ušetřených peněz, se zbytkem mu pomáhá otec Milan. „Nový přírůstek do sbírky mu kupuji za dobré známky, nebo k narozeninám,“ upřesňuje Čech starší. Ze synovy vášně má ale i trochu obavy. Už teď musí v bytě složitě skladovat sto mobilů, ale co až jich bude desetinásobek? „To už si opravdu nedovedu představit,“ říká otec se smíchem.

Baterie většiny přístrojů už dávno překročily hranici životnosti. Dovolat se z nich jde jen stěží. Pokud tedy vůbec. „Dají se k nim ale sehnat nové součástky,“ upozorňuje mladík, který u sebe běžně nosí i tři funkční mobily.

Říkají mu, že je blázen

Od jiných sběratelů se mu podařilo získat třeba i kousky ze Spojených států. Konkurence je ale podle mladého nadšence veliká, protože lidí se stejnou zálibou je čím dál víc. Společně si vyměňují dojmy na internetovém fóru. „Teď se nás tam schází asi čtyřicet,“ poznamenává Čech. V porovnání s ostatními je průměrným sběratelem. Ovšem jak říká, jen prozatím. „Kamarádi mi říkají, že jsem blázen. Mě ale sbíraní mobilů fakt baví,“ říká přesvědčivě.

Přestože rád sleduje nejnovější vývoj mobilů, na kouzlo telefonních „dinosaurů“ nedá dopustit. „Dva kusy z mojí sbírky sice už mají foťák, ale já po moderních mobilech netoužím,“ tvrdí sběratel, který telefonům v současné podobě předpovídá brzký zánik. Mluvit podle něj budeme do náramků nebo hodinek. „Pak už se jejich kouzlo definitivně ztratí,“ lituje mladík.