Maďarský start-up Prezi roste, už má padesát milionů uživatelů

Host nejmocnějších. Výkonného ředitele úspěšné firmy Pétera Árvaie v uplynulém roce hostili i Barack Obama a David Cameron

Host nejmocnějších. Výkonného ředitele úspěšné firmy Pétera Árvaie v uplynulém roce hostili i Barack Obama a David Cameron Zdroj: CTK

Maďarská startupová firma Prezi během roku zdvojnásobila počet registrovaných uživatelů na padesát milionů. Společnost, jež nabízí software pro tvorbu prezentací, už vyhodila ze sedla i PowerPoint od Microsoftu. Stala se oblíbencem i nadnárodních společností, jako jsou IBM, Marriott či Lutfhansa.

Nedávno na sebe Prezi upozornila také tím, že do ní dvě americké investiční společnosti nalily 57 milionů dolarů na další rozvoj softwaru. Čerstvý kapitál přišel od firem Spectrum Equity a Accel Partners, které se profilují financováním start-upů.

Prezi založili mladí softwaroví odborníci Péter Árvai, Péter Halácsy a Ádám Somlai-Fischer v roce 2008. Firma sídlí v Budapešti, kde zaměstnává 170 lidí, zastoupení má i v San Francisku a plánuje další nábor. „Tento software se používá ve 190 zemích světa a je v maďarštině, angličtině, francouzštině, španělštině, portugalštině, dokonce i v japonštině a korejštině,“ pochvaluje si výkonný ředitel Prezi Árvai, který letos získal cenu pro nejúspěšnějšího internetového podnikatele Europioneers udělovanou Evropskou komisí.

Árvai, jehož v průběhu roku hostil americký prezident Barack Obama či britský premiér David Cameron, však neprozrazuje počet platících uživatelů. Pro začátečníky, studenty a učitele jsou totiž služby Prezi bezplatné, ostatní zájemce stojí roční předplatné 59 dolarů. „Na našich stránkách zveřejňujeme prezentace zhotovené pomocí Prezi systému, máme už 160 milionů takovýchto veřejně dostupných prezentací, což je nejvíc na světě, protože například konkurenční SlideShare má jen patnáct milionů přednášek,“ podotýká.

Úspěšnou firmu chválí i světový odborný tisk, o jejím systému prezentace pomocí obláčků a zoomů píše v superlativech. Časopis Business Insider uvádí, že 80 procent firem z Top 500 magazínu Fortune používá při prezentačních přednáškách právě Prezi.