Made in Space: Posádka ISS poprvé zprovoznila 3D tiskárnu

první funkční 3D tiskárna ve vesmíru a její první výtvor

první funkční 3D tiskárna ve vesmíru a její první výtvor Zdroj: NASA

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) uvedla vůbec poprvé v kosmu do provozu 3D tiskárnu a vytiskla první zkušební předmět. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na svých webových stránkách. Astronaut Barry Wilmore 3D tiskárnu sestavil, a přístroj pak na povel ze Země vytiskl štítek s nápisem NASA a označením Made in space.

„Je to první krok k využití služeb podobného přístroje mimo povrch Země,“ komentoval úspěšnou zkoušku expert NASA Niki Werkheiser. „Vesmírná stanice je jediným místem, kde lze tuto technologii ve vesmíru vyzkoušet,“ dodal.

Test podle NASA plně prokázal, že 3D tiskárna je provozuschopná. Vytištěný objekt je kopií štítku umístěného na plášti samotné tiskárny. Zkouška tak podala důkaz, že tiskárna je schopna v případě potřeby opravit samu sebe.

Tiskárna se chová mírně odlišně

Wilmore zjistil, že tiskárna se chová mírně odlišně, než v pozemských podmínkách. Smyslem dalších chystaných pokusů bude zjistit, zda odlišnosti jsou výsledkem stavu beztíže. Detailnější analýza podle Werkheisera čeká vytištěné objekty na Zemi.

Nápis Made in space (Vyrobeno ve vesmíru) vytištěný na testovacím štítku je názvem výzkumné laboratoře, která se na výrobě 3D tiskárny pro ISS podílela. Podle jejího šéfa Aarona Kemmera tiskárna otevírá cestu revolučním změnám, které budoucí kosmické výpravy čekají. Přímo na palubě kosmických lodí bude možné vyrábět náhradní součástky, aniž by byly posádky závislé na dodávkách ze Země.

Vesmírný 3D tisk je budoucnost vzdálených výprav