Magické houbičky jsou podle vědců bezpečnější než alkohol

Magické houbičky jsou bezpečnější než alkohol

Magické houbičky jsou bezpečnější než alkohol Zdroj: Shutterstock

Konzumovat halucinogenní houbičky je prý lepší než konzumovat alkohol. Plyne to z globální studie, která zahrnovala 120 000 jedinců z 50 zemí. Cílem bylo zjistit, jaké drogy lidé preferují, proč je užívají (a jak často) a zda na ně mají spíše pozitivní, nebo negativní účinky.

Výsledky jsou mírně zkresleny skutečností, že respondenti museli zavzpomínat na svou vlastní drogovou minulost a odpovídat čestně. Na druhou stranu lze předpokládat, že díky anonymitě s tím většina z nich neměla příliš velký problém.

Bezpečnost je v tomto případě hodnocena pomocí počtu lidí, kteří drogy berou a současně kvůli tomu někdy potřebovali pomoc lékařské pohotovostní služby. To se přihodilo pouze 0,2 % příznivců magických houbiček – což je v porovnání s jinými drogami jednoznačně nejméně.

Průzkum dále naznačuje, že nejčastější příčinou „špatných tripů“ je chybný výběr druhu houbiček. Pokud si na tohle dáte pozor, neměli byste mít žádný velký problém.

A jaká psychotropní látka naopak dopadla nejhůř? Metamfetamin – v péči doktorů kvůli němu skončilo 8,2 % jeho uživatelů. Na druhém místě se umístilo syntetické konopí (2,2 %) a na třetím alkohol (1,4 %).

Je zapotřebí zmínit, že se nijak nehodnotily škody, jaké člověk pod vlivem nějaké drogy způsobí svému okolí. Jak ukázaly jiné dvě velké studie, z tohoto úhlu pohledu je nejnebezpečnější právě výše zmíněný alkohol.