Majitel Googlu zvýšil zisk i tržby téměř o pětinu za kvartál

Alphabet na burze

Alphabet na burze Zdroj: ctk/ap

Americká skupina Alphabet, která je majitelem internetové společnosti Google, zvýšila příjem v prvním čtvrtletí o 17,4 procenta na 20,26 miliardy dolarů (485 miliard korun). Společnosti pomohly především solidní tržby z reklamy v mobilních zařízeních. Alphabet je druhou nejhodnotnější společností na světě, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze.

Čistý zisk za tři měsíce do konce března stoupl o 19,6 procenta na 4,21 miliardy dolarů (100,8 miliardy korun). Firma Google dokončila svou reorganizaci do nového holdingu Alphabet loni v říjnu.

V rámci reorganizace se do samostatných firem oddělily některé projekty jako samořídicí auta a aktivity v oblasti prodloužení lidského života. Alphabet se stala mateřskou firmou všech těchto menších společností.

Akcie Alphabet:

Evropská komise ve středu oznámila, že Google podle jejích předběžných závěrů porušuje evropská antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu v souvislosti s mobilním operačním systémem Android.

Google prý omezuje výrobce, kteří systém využívají, mimo jiné požadavkem, aby na zařízeních byl předinstalován vyhledávač Google Search. Google obvinění komise odmítá.